Thursday, November 29, 2012

Sharing is Caring : Bahaya Tidur Dalam Keadaan Lampu Bernyala...

Anak-anak yang tidur dengan lampu menyala akan berisiko mengidap leukemia. Para ilmuwan menyatakan bahawa tubuh perlu suasana gelap untuk menghasilkan bahan kimia bagi melawan kanser. Bahkan ketika menyalakan lampu tandas, lampu tidur, lampu-lampu jalanan dan sebagainya dapat menghentikan penghasilan bahan melatonin.

Tubuh memerlukan bahan kimia untuk mencegah kerosakan DNA dan ketiadaan bahan melatonin tersebut akan menghentikan asid lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.

Prof. Russel Reiter dari Texas University yang memimpin penelitian tersebut mengatakan “Sekali anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 minit, otak anda segera mengesan bahawa lampu menyala seharian dan penghasilan bahan melatonin menurun”.

Jumlah anak-anak yang mengidap leukimia meningkat dua kali ganda dalam kurun 40 tahun terakhir. Sekitar 500 anak muda dibawah 15 tahun didiagnosis menderita penyakit ini setiap tahun dan sekitar 100 orang meninggal.

Sebuah persidangan berkaitan tentang anak penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahawa mereka menderita kanser akibat terlalu lama memasang lampu waktu tidur di malam hari berbanding dengan yang tidak pernah memakai lampu waktu tidur.

Hal ini menekan penghasilan melatonin di mana secara normalnya terjadi antara jam 9 malam s/d jam 8 pagi. Penelitian terdahulu telah menunjukkan bahawa orang-orang yang paling mudah diserang adalah para pekerja shif yang memiliki risiko terkena kanser payudara.

Pada kenyataannya, Orang-orang buta tidak terdedah terhadap melatonin dan memiliki risiko yang lebih rendah untuk mengidap kanser. Maka para ibu bapa disarankan untuk menggunakan lampu tidur yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan.

Maha suci Allah yang menciptakan malam dan siang di mana waktu malam itu dijadikanNya gelap gelita supaya hamba-hambaNya dapat merehatkan tubuh badan yang penat bekerja di siang hari. Begitulah fitrah kejadian manusia di mana Allah Maha Mengetahui apa keperluan hamba-hambaNya kerana Dialah yang menciptakan kita semua. Maka nikmat TuhanMu yang mana engkau dustakan. Wallahua’lam... -


mari kita fikirkan...ilmu alam

10 comments:

Norain Ujang said...

time kasih atas perkongsian...

ayang said...

yeke??? thanks tau.. pasni mlm je kasi gulap gulita..

fiezaradzi said...

dari mana kak asha dapat ni? boleh bagitau sumbernya? nak kena check ni.. hehe.. thanks anyway

~aSHa~ said...

k.sha pun copy dari facebook..

L said...

waw.. baru tau. tq akak.. nice info..

Jom singgah baca sekejap =)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/11/7x-umur-dunia.html

~aSHa~ said...

bereh

LYAfrina said...

bru tahu ttg perkara ni..lps ni kna la pastikan ank tdo bkn bwh cahaya lamp.. kalo pakai lamp jaga mlm ymalap2 tu camner ye

Kniedaz said...

ooo...baru tau...
(lama menghilang hehehe)

.:fyzz:. said...

Aku dh biasakn ank2 tdoq lam gelap

myfirdz said...

nice sharing..:)

jejak > baca > follow :)
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/