Thursday, August 22, 2013

Mainan Politik

'mainan politik' berlaku di mana2...tak sepertinya melibatkan parti2 politik yang sedia ada...

'Mainan politik' boleh berlaku juga di rumah kalangan keluarga, di jabatan2...pejabat2 swasta atau kerajaan...atau di mana2....

saya dah faham dah kenapa kadang2 sesuatu yang suam suam kuku boleh ke atas...yang berkebolehan turun ke bawah.....

terima kasih kepada informer....

orang bawah takkan didorong maju oleh orang di atas, berdiri lah sendiri walau anda dah cuba n mencuba berdiri (ingat anda tetap dicantas ehehehehhe)...orang di atas akan berusaha mendorong orang sesama level walau ratusan mata memandang bahawa ia tidak patut didorong malah diambil tindakan sewajarnya......



eh kes apakah ini?

hakikatnye...inilah mainan politik duniawi....Tuhan Maha Mengetahui....jika kita berselindung lagi...kita sendiri yang merasa bahangnya....tuhan tak bayar terang2...tapi Dia bagi sembolik.........


Apa Itu Politik? Apakah Politik?

Apa itu politik?Definisi politik sangat variatif, ada yang berpandangan positif dan ada yang negatif. Politik sering didefinisikan sebagai penggunaan kekuasaan atau kewenangan, suatu proses pembuatan keputusan secara kolektif, suatu alokasi sumberdaya yang langka (the allocation of scarce resources), atau sebagai arena pertarungan kepentingan yang penuh muslihat (Heywood, 2004:52).

Lima unsur yang selalu ada dalam definisi tentang politik:

1. Kegiatan manusia
2. Berhubungan dengan orang lain (social activity )
3. Muncul karena perbedaan (pendapat, keinginan, keperluan, kepentingan)
4. Adanya konflik (ungkapan pendapat yang berbeza, persaingan berbagai tujuan, benturan kepentingan yang tidak dapat dipadukan)
5. Keputusan (sebuah keputusan kolektif yang mengikat sekelompok orang).

Apa itu Politik?
Apabila disebut politik, banyak orang akan mengaitkannya dengan parti politik. Kebanyakan orang menganggap politik itu adalah parti politik. Begitulah ceteknya kefahaman orang-orang kita tentang politik. Sistem pemerintahan yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen yang pemimpinnya dipilih oleh rakyat telah menjadi sebati kepada rakyat negara ini. Di bawah sistem ini terdapat parti-parti poitik yang mempunyai berbagai agenda dan idea untuk mentadbir negara. Oleh kerana istilah politik yang difahami oleh kita telah disempitkan pengertiaannya maka sesiapa sahaja yang ingin bergiat dalam politik maka dia haruslah memilih atau menyokong parti politik yang disukainya atau mewujudkan parti politiknya sendiri dan kemudian membuat persiapan untuk bertanding dalam pilihanraya. Kepada kita sistem demokrasi berparlimen ini telah menjadi seperti satu aturan agama yang tak boleh diubah-ubah lagi. Siapa yang berani nak ubah, kesalahannya sama seperti melakukan satu dosa besar.


sumber penuh dari : klik link ini

5 comments:

eima said...

hmmm tatau nk kate ape ...

mama_ka0ri said...

ramai org kita terlibat ngan politik kotor..eeeiii..menyampah!!

wahida said...

politik itu bagus...digalakkan dlm islam pun...cuma yg buat ia nampak kotor bila ada org yg rosakkan politik itu sendiri...

mama lieyna said...

selalunya kat opis kuat orang main politik kan..
herm...huu...

Kniedaz said...

secara tak sedar kita terlibat sama di mana-mana kita berada