Sunday, May 16, 2010

Kita Pun Guru juga


mcm nOj ckp kat blog dia...mcm tak best plak kalo tak wish selamat hari guru...
tadi sy terlintas jugak...bahawa kita pun sebagai ibu adalah guru kepada anak2 kita...
kita la org pertama yg mengajar kepada anak2..patut nya kita sebagai ibu ini harus di beri ucapan selamat hari guru jugak
sy teringat satu kata2 ini..tapi maybe lain skit ayat nye..rasanye maksudnya sampai...
'semasa kupu2 syurga (baby) dipilih olehNya untuk ditiupkan ke dlm rahim ibu, kupu2 syurga ini bertanya kepada Tuhan, aku takut untuk ke dunia...aku tidak tahu bahasa mereka....tuhan menjawab, jgn bimbang...nanti ada seseorang akan mengajar mu, dia bertanya lagi, nanti aku tak tahu cara makan, berjalan di atas dunia, tuhan menjawab, jangan bimbang nanti ada seseorang akan membimbing kamu di dunia,...dia bertanya lagi, siapakah seseorang itu?...tuhan menjawab..dia adalah bidadari....dia bertanya lagi....bagaimana aku mahu mengenal bidadari itu?....tuhan menjawab..nanti kamu akan memanggilnya IBU'
(mungkin jalan cerita, ayat2 dan penyampaian tak sama dgn cerita sebenar dari kisah nabi2...tapi maksudnya insyaAllah sampai, mungkin kawan2 yg tahu boleh paste kan cerita sebenar yg lebih baik penyampaian dan ayat2nya..)
selamat hari guru, ibu ibu di malaysia terutama rakan blogger...

5 comments:

Ummi Aisyah said...

betul2..selmat hari guru pd sume para ibu dan bapa..p/s:kata2 kat atas tu sangat menarik.tq 4 sharing

~aSHa~ said...

welkem n tq jugak

ayang said...

selamat hari guru juga.. hehehe selamat hari guru utk diri sendiri juga..

E.d.Y said...

selamat hari guru tuk semua guru2 kat dunia ni..:)

..nOj.. said...

betul la tu. aku pun mcm penah baca ayat tersebut entah di mane