Wednesday, July 7, 2010

Dipaksa Bayar AIA (insurance)

ini entry on the spot...

geram aku..baru lepas bercakap dengan salah sorang agen AIA...

ada ke dia kata bayaran insurance polisi kemalangan aku tertunggak....

gile ke apa...bila masa aku amik insurance AIA?????????????? aku ada 2 insurance...buat apa tambah lagi...bengang aku..

aku tanya, saya tak sign apa2 lagi dokumen dari AIA yang telah diterima...baca pun tak lagi...sbb sy sibuk baca blog blog org je setakat ni...(yg last ni aku tipu je)

dia kata ada agen call aku, dan perbualan antara aku dengan agen tu direkod kan pada ketika itu. jadi tak perlu tandatangan, perbualan berekod tu boleh jadi bukti....tak perlu medical check up dan sebagainya....sambung dia lagi...

BANGANG ke apa? korang pernah ke beli insurance mcm ni?????????????

mmg aku cakap takde halus2 dah...aku ckp kasar2 dah...tgk la mcmane...sy baca dulu dokumen AIA tu sebelum saya bayar...

'dia so mcmana puan, bila nak bayar...boleh bayar sebelum hari jumaat tak...'

wah bertambah hangin aku ni...tanya bayaran plak...hissss seingat aku mmg ada agen AIA tu call..lelaki..sibuk pujuk2 aku....tau la mana dpt no fon aku...geram sungguh aku...masa dia bercerita hal polisi tu...aku tak dgr pun...aku buat keje lain...ahahahaha malas aku..pjg sgt...

then....dia tanya puan faham ke...aku cakap, 'mcm ni la yu anta la polisi tu, sy baca dulu nanti sy bagitau nak ke tanak'

then dia cakap 'kalo puan bersetuju, sy anta polisi tu'

gile ke...main terus terus bersetuju....aku malas layan aku ckp..yu anta dulu boleh tak..sy ada hal ni....lama sangat dah ni berbual..sy dalam bilik meeting...(padahal aku tgk blog..malas aku layan dia punye penerangan ttg polisi tu)

gile betul ni...camne aku nak buat ek?

37 comments:

..nOj.. said...

erk? ko tak ckp kepala otak ko la aku tak sign ape2 apehal plak kena bayar. kdg2 org insuran ni desperate nk dpt komisen tu yg push2 org lain tu weh. ko jgn terpedaya la. dia tipu je kot tu

LYaFRINA said...

uishhh. ye k?? dasyat seyhhh.. xleh main2 dgn pkara gini.. ada k insuran mcm ni.. xde hitam putih.. ishhh.. better check betul2..takut ttipu..kalo betull.. report polis

zue @ annaleeya said...

akak pnah kene sha.. awal thn ari tuh ader agent AIA call henpon.. mana dpt no pon tak tau.. pastuh sruh kita amik ins.. akak takmo tp mcm paksa org plak... bila akak tanya mana dpt no fon, dia ckp AIA dgn CELCOM gabung wat promosi gitu... mengong kan???

ader ker ins tak pyh medical check up???? bangang tol!!

ardinihumaira said...

tu pasal dni quite dari jadi consultant.. dni sendiri menyampah nak wat keje paksa2 orang huhu..

~aSHa~ said...

nOj --> itu la jah..hangin sgt dah ptg2 gini...suh bayo2 plak...eleh bukti telefon konon....bla la

~aSHa~ said...
This comment has been removed by the author.
~aSHa~ said...

lya --> blk ni nak cek apa yg dipos kan itu..mmg ada dia pos polisi..tapi tak bukak pun lagi...

~aSHa~ said...

zue --> pandai je gabung gabung dgn celcom..eh lupa..smlm pun ada gak agen call kononnye insurance dari Air Asia..sbb pernah naik air asia.. so dia dpt dari air asia la tu....

~aSHa~ said...

dni --> ehehe org dipaksa tu lagi menyampah agaknye kan....mari la kita lari dari keje sebegitu...

{ e'mie } said...

itulah zaman skang ni..risau kita dibuatnyer..takyah sign apa2 dah..pakai masuk ajer..pastu kita dikatakan berhutang lak..aku benci bisness macam ni..aku pun penah kena macam ni..benci tau...

Rizziela said...

Pedulikan..kalau awak x bayar pun diaorang x boleh buat apa kan? just awak x ada perlindungan dari diaorang..itu ajer

suka hatilah kita nak beli insurance ke tak kan? Lagipun dah ada 2 ..nak buat apa byk2 kan...

suka2 hati ajer nak paksa orang...

Zimah said...

zidah..ko wat xtau je..xkan kuar surat saman nya..sbb ko x sain aper2..

iman said...

eish..sah2 la die tipu tu..

wanshah said...

tipuu.. jgn pecaye la kak. kadang² diorang ni terdesak. cz kena capai kuota sale tetiap bln. tu yang terpaksa buat camtu tu. saya penah ada sorang tu, agent pelancongan la. dia suruh saya amik kad ahli dari company dia. dia kata staff kerajaan wajib ambil cz tu arahan dari kementerian pelancongan. dia ingat kite mengong ke ape. takde kuar berita ape pun kat tv n paper. saya gertak dia balik. mintak no fon hnset dia, pastu mintak no syarikat dia. saya nak semak ngn kementerian tu sendiri cz saya keje kat putrajaya. kalau betul, saya call direct ngn dia utk register. kalau tak, saya nak amik tindakan kat dia cz menipu customer. cuak dia. dan² tu gak mengaku kata pakej tu tak wajib sebenarnya. tau pun takut.. akak kena bertegas kak. baru la orang camtu tak berani tipu. yg insurance tu, mmg kak asha sendiri ke yang dapat call?..

http://wanshah87.blogspot.com

Kniedaz said...

penah juga dapat panggilan macam ni..dia ingat kita ni bodoh ke nak bayar benda yg kita tak amik..paling tak syok kena dgr diorang membebel pasal insurance diorang dulu la apa la..pastu kata nanti diorang anta polisi ke alamat...org tak setuju lagi dah sibuk..hubby kata kalau dapat call camni kata je tak berminta pastu putuskan talian..

~aSHa~ said...

wanshah --> a'ah dia call sendiri..akak syak dia dpt no dari rhb bank la...hishhhh bank pun tak leh harap..tak leh simpan maklumat mereka ni

~aSHa~ said...

kniedaz --> smlm pun seblm dpt panggilan suh bayar ni ada gak panggilan ttg insuran dari air asia....dia kata kerjasama air asia...montot tul....tapi smlm sy ckp len kali tepon..dia dpt nama dari air asia la..sbb pernah jadi penumpang...

fikaryna said...

asha..dasatnya..jgn layan..ini kes nak menipu dan aniaya org dan bisnes makan duit org senang2 la nih..

SuRayA^i. said...

knp insurance person tu cm annoying gile?

fiezaradzi said...

senang je akak.. kate je akak tak minat.. ne leh paksa2 org camtu.. lau die nak bawak ke atas ppun, tak leh, sbb akak tak de sign pape..

skg senang je, mana2 yg call utk promote produk dorang, insuaran ke, maxis ke, percutian ke, tak de saya nak layan, cakap je, tak minat..so, dorg tak leh buat pe la.. dulu tak sampai hati gak, tapi dah selalu, cakap je gitu.. baru ok..

Ain said...

orang tu tip.......

jangan percaya dan jangan bayar....

senang2 jer dia nak mintak duit kita...

wanshah said...

biasa la tu kak. biasa orang dalam bank ni, diorang jual maklumat kite tu. bukannya dia bagi free jer. saya apply 1 je kad kredit mybank, dah berlambak2 orang call sy. kadang dia kata jer insurance @ pakej pelancongan, saya terus je letak. wat habis bateri fon jer. pastu plak nak dengar dia baca polisi tu punye la lama. bile kite taknak, dia paksa2 plak.

SuhaidaSarif said...

Salam, sebagai insurans agent, saya terdetik lak nak reply..Im doing Prudential BSN takaful.. setakat nih tak pernah lah just call client suruh terus sign.. Biasanya yang buat camni adelah agent dari Bank.. & saya rasa sebab musababnye awak terus di register dengan AIA insuras tersebut sebab awak ckp camni----->"then....dia tanya puan faham ke...aku cakap, 'mcm ni la yu anta la polisi tu, sy baca dulu nanti sy bagitau nak ke tanak'"...POlisi hanya akan dapat kalau u dah sign up dengan Insurans tersebut, so bile u cakap suruh antar polisi, so that agent consider macam sign in lah.. Unless u kata nak brochure, baru dia antar brochure.... Me as agent pun selalu dapat call dr Bank suruh sign up insurans credit card itu, insurans bank ini.... CUma amik tau apa product, n kalau apa yang ditawarkan dah ada dlm my insurance, i tolak secara baik..... thats all....

Anonymous said...

Ermm...org tu bru je kol sy n sy bg lh detail pasl sy..nk wat cmne? org yg kol tu ckp nnti dye anta polisi g umh n then kalau x nk anta blk polisi tu n kol dye..so..what should i do???

Cik Mira said...

Sy pon same dgn anon kt atas ni. Cmne ni?..mdie tolak dr bank ke? Cane ni? Huwaaa

Unknown said...

saya baru je kena arini.. duit kena tolak dr AIA RM 110.. mmg ada 2 mggu lepas lelaki call konon kerjasama dr AIR ASIA.. tau2 duit kena tolak dr bank. so, td mmg hangin la.. call dia balik x jwb mggelabah larikn diri.. so, last call care line 1300881899 (careline AIA) so, hentam kt situ la! dia ckp leh bt surat utk mntk pembatalan and dorg akn refund duit tu. so, isnin ni 17hb dis 2012 sy kena fax surat mntk refund duit and batalkn polisi.. hope leh dpt balik la duit tu.. jgn ckp je.. mcm kes korg lak dh lama2 tu x tai la cmner apa2 pun korg cuba call care line AIA td tanya okay?

Unknown said...

saya baru je kena arini.. duit kena tolak dr AIA RM 110.. mmg ada 2 mggu lepas lelaki call konon kerjasama dr AIR ASIA.. tau2 duit kena tolak dr bank. so, td mmg hangin la.. call dia balik x jwb mggelabah larikn diri.. so, last call care line 1300881899 (careline AIA) so, hentam kt situ la! dia ckp leh bt surat utk mntk pembatalan and dorg akn refund duit tu. so, isnin ni 17hb dis 2012 sy kena fax surat mntk refund duit and batalkn polisi.. hope leh dpt balik la duit tu.. jgn ckp je.. mcm kes korg lak dh lama2 tu x tai la cmner apa2 pun korg cuba call care line AIA td tanya okay?

mumymitilda said...

saya baru je kena arini.. duit kena tolak dr AIA RM 110.. mmg ada 2 mggu lepas lelaki call konon kerjasama dr AIR ASIA.. tau2 duit kena tolak dr bank. so, td mmg hangin la.. call dia balik x jwb mggelabah larikn diri.. so, last call care line 1300881899 (careline AIA) so, hentam kt situ la! dia ckp leh bt surat utk mntk pembatalan and dorg akn refund duit tu. so, isnin ni 17hb dis 2012 sy kena fax surat mntk refund duit and batalkn polisi.. hope leh dpt balik la duit tu.. jgn ckp je.. mcm kes korg lak dh lama2 tu x tai la cmner apa2 pun korg cuba call care line AIA td tanya okay?

iskecik said...

Dapat gak call cmni dari org AIA tadi.. dia dpt no.hp dari celcom la... seb baik no hp ni daftar atas nama kakak.. dgr la dia ckp pe..sy x bagi apa2 pun maklumat kt dia even nama sy..ckp kt dia, sbb takut dia main suka2 je daftarkan kt polisi yg kita sendiri tak tau.. dia ckp gak, yg dia takkan wat camtu selagi tak dpt persetujuan kita. Last2 sy ckp x minat.. so, oklah..tak terikat..

imah imah said...

Bpa num faks AIA tu...sy pon da kna..da tbg rm120 ...nk btl kn polisi ...myph tol

imah imah said...

Bpa ek num faks AIA...nk kensel smua...ska ati je ptong akaun kta tanpa prstjuan

imah imah said...

Bpa num faks AIA tu...sy pon da kna..da tbg rm120 ...nk btl kn polisi ...myph tol

imah imah said...

Bpa num faks AIA tu...sy pon da kna..da tbg rm120 ...nk btl kn polisi ...myph tol

imah imah said...

Bpa num faks AIA tu...sy pon da kna..da tbg rm120 ...nk btl kn polisi ...myph tol

Nicky81 said...

If ada org call wat promo sy trus off call haha

Anonymous said...

sy kena td.Dia ckp dari bank islam.pastu ckp sy dapat penghargaan dari bank islam.Program Takaful Family care.minta no ic dan alamat.Apa yg sy hairan alamat cwngn mereka yg ejen tu bagi ada AIA.Adakah duit sy dlam akaun akan dipotong stp bulan?macam mana nak hentikan.mereka boleh dakwakah tanpa sign2 apa2?dan jadikan rakaman perbualan itu sebagai bukti persetujuan?

Anonymous said...

kalau kita tak peduli,bolehkah mereka dakwa?