Thursday, August 5, 2010

Kronologi Semalam

Selepas update2 semua bagai semalam...baca komen2 uols..tapi tak dpt nak reply/maklumbalas, tapi sempat baca la...ehehe gelak2 kecik la aku tgk komen korang...arini gigih nak reply ni.....insyaAllah...tapi bergegas nak ke kenyir dah ni..tgu abah je...bukak tampalan luka anak dulu...

semalam (4 ogos 2010) bermula dari jam.......

1.00 ptg : rehat, terus chow ke kedai, beli hadiah2 hari lahir tuk kakitangan jabatan, seramai 33 org....dan nak cari dgn bajet yg ciput, tapi brg yg ok...ehehehe mmg sukar la skit jadinye..tak jumpa lagi di kedai pertama...

1.30 ptg : singgah kedai, (wajib tghari)....bagi duit kat pekerja (supervisor) nak suh byr duit sabun, lori sabun dari KL sampai smlm...tgk2 mana patut...jumpa kawan seangkatan dobi, dia nak bagi quotation tuk dot dot dot...dirahsiakan..., dia pun nak tumpang beli sabun...

1.45 ptg : bergegas ke kedai peralatan pengantin..baru jumpa hadiah2nye....

4.30 ptg : balik umah jap, nak tuko baju sukan, sbb ada 'shakey hour'....wahhhhhh nak bershake shake la ni..

5.00 ptg : punch card, berdesup ke taska (abg takde kan..dia cuti, uruskan hal kereta yg ke3 di KL---> lega dah settled)

5.15 ptg : sampai di pejabat semula, ready nak shakey shakey....wah gediks jadinye...dgn anak2 aku bershakey shakey ni

6.30 ptg : balik umah, mandikan anak² sambil tu buat susu, masuk kan kain kotor disitu sini, asing mengikut warna dan jenis.

7.00 ptg : mandi, kemas2, solat

8.00 mlm : bergegas ke kedai, tapi singgah kedai pak mat dulu, beli coklat, biskut tuk anak2 nak makan dlm kete...bersepah la kete lagi..

8.15 mlm : wah terkejar2 dah ni...sampai dobi amik kain2 untuk di hantar ke hotel, (aku dan anak2 je....selalu kalo pekerja ada 2 org..aku bawak sorang, kalo mr.hUBby takde...tapi smlm yg sorang lagi ada hal, tunang dah tunggu depan pintu).....

oh ye sambil aku drive ulang alik dgn anak2 ni..jgn ingat mudah ye....sambil drive..sambil bukak kat plastik biskut coklat mereka tu...mmg mencabar kalo bawak mereka tanpa suami....itulah keje aku kalo mr.hUBby outstation....

8.30 mlm : gerak ke hotel dah...(bawak yg kotor ke dobi)

fyi, anak2 seakan paham...bila aku ckp...lampu hijau...so tak leh nak tlg bukak kan coklat...siap ckp...'ala dah jalan'......kalo lampu merah, cepat2 hulurkan coklat...tapi si adik...kurang mengerti skit kalo sebut lampu merah, kena benti, lampu hijau kena jalan...time drive2 jugak dia suh tlg bukak coklat...mmg menduga iman betul

9.00 mlm : ada kakak tokey tupperware tunggu aku, nak bagi set tupperware..alahaii...(actly aku tak niat pun nak serius tupperware...ingat nak jadi ahli sekadar tuk aku nak beli, atau kawan2 nak beli..amik je la kad aku kan....tapi akak ni selalu ajak aku secara serius dlm tupperware..akak sy tak smpat kak wei..tapi aku layanzzzzzzzzz je la setakat yg mampu)

9.30 mlm : selepas tgk2 hasil perniagaan...aku dgn anak pekerja bergegas ke suatu 'tempat' nak amik langsir2, comforter..yg bykkkkkkk...ada lagi tak amik ni....


10.00 mlm : selepas semua sudah sesi mengangkut...pulang ke rumah....

10.13 mlm : cik abe aku tu sms kata, dia kat sg ular...mean dah dekat la nak sampai...dlm 20 minit...time ni tanya nak makan apa....uhuhuhu dah jam 10 lebih..aku makan roti je la kot...tak selera dah nak makan nasi ni....baru tersedar kan...dari tghari tak makan nasi...thari sblm tu aku makan pisang goreng bersama rakan²...pagi je makan berat skit..

10.15 mlm : sampai umah biasa la, angkut brg2 dari kereta spt coklat, beg kecik itu ini, kemas skit kete...anak2 nak susu, nak tuko pampers, yg ni nak tu, yg tu nak ni..perkara biasa la dgn anak2..

11.00 mlm : sedang aku mengemas 'sumthing' suami pulang....uhuhuhu..dia plak tlg kemas 'sumthing' tu, dekat jam 12.30 baru siap

dah habisssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss


sekian terima kasih ye

21 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

yang pasti seseorang itu bukan aku...

cam diari seoarng bisness woman dah...

~aSHa~ said...

izan --> mmg compem bukan kamu kamu dan kamu yg bloggers..eheheheheehhe tapi aku tau dia baca..lantak la... wei

..nOj.. said...

aku paham keadaan dgn anak. sbb aku sepanjang masa ngan anak. nk pg cek in angkut anak. yg kt tgn lg, yg kt lam perut lg (huhuh). dlm kete nk minum air, nk suh bukak biskut, pastu ade mende jatuh, tunduk nk ambk lg. pastu singgah kedai bli bawang seme, dukung anak lg. balik umh bergegas ngan keje umh, masak, buat kuih, blablabla dan sebagainye. ntah mane masa utk diri sendiri pun tak tau la. tp tuk anak2, letih ke pengsan ke seme ai rela taw.

cheqna said...

perghh kak

penuh satu hari ni...
orang memang doh kak..sokmo dok puah hati ngan kita...

~aSHa~ said...

jah --> betul betul betul...tuk anak berkorban apa sahaja...

~aSHa~ said...

cheqna --> gini la diari seorng ibu dan pekerja

.:fyzz:. said...

pergh..cam pengerusi wanita umno cwangan kemamang dh nih..heheh..bz bz..ngan anak2 bak kata nojah la..betui la..kadng sufiya..mama..nk tuh..mama nk nih..aku kata..ceee cik panggil abah plak..asik dok kelui aku ja...huh...tuh la..apapun anak ttp utama kan..

ibu amirul said...

pergh penatnya... yang baca ni pun rasa penat ni kan yang mengalami sendiri..... chaiyok chaiyok asha......

Fieza79 said...

sgoh bizi ni mmg tak tipu ni hehee...leh kurus berkilo2 kalau gini tiap ari..hehee

penat dgr..tak penat ke urusan byk cenggitu...huhuu

miemiey said...

wow...suka mimi baca diari asha nie..hehehe...betul2 buzy kan..plg boleh baynagkan saat ank2 suh buka coklat tu..lampu merah..ijau..heheheh...pas hubby pulang sha.......hehehhe....

kl buzy selalu gini mmg tak sempat mkn sha....bestnya ada perniagaan sendiri walau kdg kala sha kat ada je yg menduga...tapi puas hati dgn diri sendiri...toto umah mie byak sha nnti boleh antar kat sha..berapa 1 sha ambik..

Ain said...

padatnya jadual harian sha.....

tidur malam mesti tak sedor apa dah kalau tetiap hari macam ni kan....

penatttt gilerrrrr....huhuhu

A N A K - A N A K K U said...

heheeheh...perlu ker nak wat N3 khas utk org y x pernah phm bidang tugas kiter sbg pekerja, ibu dan isteri????erm janji kite bahagia kan....

A N A K - A N A K K U said...

heheeheh...perlu ker nak wat N3 khas utk org y x pernah phm bidang tugas kiter sbg pekerja, ibu dan isteri????erm janji kite bahagia kan....

Ena said...

cam tu la kan.. jadi ibu yg bekerjaya.. apatalah lagi ada kije yg lain.. nak lerak punggung rehat sat pin tak sempat.. semua masa terisi... berkualiti gitu..

cam ena gak.. bila muka letih semcam mula la dok nyebukkk.. pastu siap sound! hari2 ngantuk.. apa la buat kat umah tu.. orang lain pun ada anak juga.. Terus rasa menyirap je.. tapi wat2 tak dengar je la..

"Setiap orang tu tidak sama walaupun nampak mcm lebih kurang je kejenya".. so, cakap jgn sebarang cakap.. eheh.. ingat nak jawab mcm tu la kat dier.. tapi hanya keluar kat dalam hati dan tertaip pulak kat sini.. hoho

Jangn marah ye!

ardinihumaira said...

isk.. ado jugak ye orang busy bidy cemtu... naper la dia takleh tengok akak senang sikit. meh dni lastik dia nak ;D

LYaFRINA said...

huhuhu.. padatnya sha..
msti letih y amatkan...
kalo lya la.. dh lembik ulang alik gini.. kucar kacirla..

kiranya asha ni superwomenla...
dpt handlekn semuanya dgn baik.. tp mmg ada sedikit kpenatan kan???
xpela sha..slow.. sblum menemui kejayaan.. itulah cabaran y harus d'tempuhi.

~aSHa~ said...

fyzz --> bukan wanita umno..puteri umno..ahahahhaaha...

ibu amirul --> penat bekerja sambil bekerja ni...uhuhu so mmg kena kuat semangat kalo nak buat keje sampingan..tambah penat...org yg patut berkerjasama...buat tak tau je...

fieza79 --> penat..tu yg merungut2 aritu kan..kat entry2 luahan...uhuhuhu tapi kurus2 ni..anik 7kg adalah..makan tak menentu kan tak elok...

~aSHa~ said...

miemiey --> eheheh pas hUBby pulang, dia terpaksa tlg sy kemas 'sumthing' ehehhehee...lewat tido jadinye...ehehhehehee, kalo nak anta..harga2 cerita belakang..ehehehhe


ain --> mmg tak sedar apa, dan tak tau mimpi apa dah..tapi mmg terasa ada mimpi je...ahahahha

anak-anakku --> eheheh entry ni mmg khas...sbb ada org sy tgk duk je umah melayan anak bini, sy? pg angkut sana sini..alahai bertuah..my hUBby pun naik berbulu dah tgk perangai gitu...maybe dia ada keje yg lebih busy kottttttttttttt.....

~aSHa~ said...

ena --> itu la ena..org lain, lain keje nye...maybe mereka ada pembantu....atau anak2 mereka tak mcm anak kita...susah kalo org sound ikut suka ni..sy ni lak tak sound2 lagi...sabar je lagi pada yg berkenaan..sy hanya ckp 'hanya Allah yg membalasnya' mmg sy ckp....tuk melegakan hati sy jugak...

dni --> ehehehe silap dni..dia mmg nak tgk akak susah..sbb dia nak senang lenang....biar la akak bergaduh dgn suami, sbb kadang2 tertekan...biar dia je bahagia...

lya --> harap2 asha akan benti merungut ni..penat gak merungut...satu hari...nak face to face je lya...sdg bersabar dan memohon Allah sahaja yg balasnya ketika ini...

~~*Lady Salwa*~~ said...

uih, sibuk betul ye... kalau saya asanya dah 'melepek' la pas dah settle semua2 tu... tapi tu la kan, Allah bagi 'energy luar biasa' kat kaum2 ibu ni utk uruskan tanggungjawab dia... :)

teruskan usaha anda... chaiyok chaiyok...

{ e'mie } said...

apa yang sumthing tuh..bley aku tau..