Monday, January 4, 2010

Jgn Terlalu Gembira Jika Naik Gred tu..sbb ada yg Berhiba

salam ceria di pagi taun baru..

salam kawan2 yg mengambil jurusan kesetiausahaan dan teman2 yg lain pun leh share gak

baru2 ni hangat dan heboh disana sini blog menceritakan kegembiraan ttg n17 tuk pembantu tadbir kesetiausahaan tuko skim ke gred n27 kumpulan sok. I menjadi setiausaha pejabat ...ini khas tuk golongan yg ada diploma ye...

ucapan tahniah kepada semua termasuk ler aku ni..

aku tau semua hepi...aku pun hepi gak :)...tapi dlm sebalik hepi ni...ada tak korang dgr desas desus akak2 senior PT (KEs) ni bising2? ye ye kang ada la jawab 'ada aku kesah'... bagi aku...aku kesah kot...sbb aku ada perasaan gak...baru2 ni aku ada la dgr...akak2 yg dulu2 tu takde dip...meke keje guna SPM...tapi meke lebih berpengalaman <--aku setuju... malah aku kagum dgn meke...ingat meke tak leh speaking ke sbb takde dip? silap besar la wei...meke dulu sekolah omputih tau...ingat meke tak reti trengkas ke wei? silap besar gak...sbb meke seme dah attend ujian trengkas..malas 100 wpm lagi....
oh ye...kebanyakan mereka adalah N22 dah skrg ni..ye ar...naik pangkat dah la..sbb dah lama jadi N17..seniority lebih kepada mereka utk ke N22..tapi bila pekeliling 27 ni kuar...meke takde apa2 pun kebaikan..sian tak? sian gak wei...mereka kekal okey...sbb meke takde dip...tapi gaji berubah..gaji sahaja okeh...gred? tetap sama okeh...
skrg ni for ur information yg aku dgr..meke nak fight...fight apa? aku kurang tahu detail apa yg meke nak fight...maybe gred kot...kalo meke nak fight meke ada trengkas mcm budak diploma gak...meke silap beso la..sbb meke terang2 di beri elaun trengkas kan?...tapi yg aku dgr desas desus meke nak fight ttg gred ar...aku admit..meke lebih mahir dlm bidang tugas...malah meke lebih dihormati tau...aku tak tau la PA n22 kat tmpt korang mcmane..setakat yg aku pegi 3 jabatan selama 6 taun ni...(bukan saje2 nak lompat jbtn ye)....aku tgk pa n22 sgt2 la bagus...sgt2 la dihormati....kalo PA kppa tu, n32....pegawai2 pun, gerun tau..korang? ada ke pegawai gerun? aku dgr pegawai2 membuli kan korang ada ar...atau ermm memperlekeh kan PA...betul idak? kalo salah maafi diri ini...tapi setakat aku kat jpa aritu...pegawai2 akan menganggap suara PA adalah suara bos tau....ermm itu keistimewaan PA di sane..sbb tu org takut sama dgn PA kppa ...aku pun seriau kalo nak jumpa dia..ehehehehe...padahal bukan ada salah pung....
lagi satu dlm korang2 hepi sgt tu...korang perasan tak dlm klausa berapa tu 3. (d) (ii) Gred N17 ke GRed N28; (esok aku tulis balik)...ada dia tulis N17 ke N28...huhhh tak logik tak logik..no genap di belakang tu khas tuk org kenaikan pangkat...korang tgk ada ke kat dlm 4 list tu N17 ke N27...tgk tgk...(ops kalo jpa dah tuko isnin ni maknanye korang kena la tgk kat siapa2 yg dah terprint awal2 tu, mmg takde n17 k ke n27...ehehehe) <---saje bikin panas..padahal meke silap taip... sori la ye teman2..bukan aku nak menjatuhkan perasaan gembira korang skrg ni...tapi kita kena pk akak2 senior...
kalo korang rasa mereka tu TIADA APA2 PUN DGN KORANG...tapi pandangan aku..berbeza...aku menghormati mereke...malah kalo meke berckp ttg pek ke gaji ke atau apa sahaja...meke mcm seorang penceramah untuk pekeliling plak...
dan meke sdgn tubuhkan satu persatuan...tak tahu la dia nak jemput ke tak PA2 yg ada diploma ni..aritu persatuan yg kabar2 nak tubuh tu jemput semua...tapi tak tahu la yg akan dtg ni ye....sbb org yg nak tubuh ni nak fight ttg pa2 yg takde diploma.. pk pk kan lah...
jgn dilupa org yg lama kalo anda di atas.. (ok tak kata2 yg baru aku wujudkan ni)

eh pe kena gambo meke berdua dgn cite PA ni, dah la dia tu ptd, aku je PA...tuko tuko..ehehhe

saje sbg tayangan...

gambo di bawah baru sesuai...

10 comments:

..nOj.. said...

so? kena nangis tuk mereka?

iz-AnN عبداللطيف said...

haah...kenalah kut...kesian kan..

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

Pengalaman tetap pengalaman, tu memang tak dapat dinafikan.. tp kelulusan tetap orang lebih pandang tinggi..

mcam pegawai 41 sekarang.. kalau kat tempat akak ni, walaupun orang lama tu dari EO naik ke 41, tapi orang lebih hormat orang baru masuk kerja 41.. sebab dorang tau, orang baru ada ijazah, orang lama hanya naik melalui kpsl padahal dorang lagi lama kerja, tapi yang lebih dihormati, orang yang ada ijazah..

so sama dengan kita la, kita ada diploma, dorang tak de, hanya berbekalkan pengalaman.. tu tak pe lagi asha,

cuba kalau gred kita tak naik macam sekarang, tapi kita terus naik N22 sebab ada PTK, so apa dorang rasa? sama jer kan.. ada yang PA tua N17 tu berbelas2 tahun tak naik lagi N22, sedangkan kita baru 6-7 tahun senang2 jer guna PTK nak naik N22.. so fikir-fikirkan..

::Mamalyna:: said...

ermm iniler dikatakan kelayakan vs seniority...aku tau, mesti pa2 lama tak puas ati ngan pek. tue.. dan aku sendiri petang khamis tue telah diperli oleh pa lama kat ofis aku nie...

.:fyzz:. said...

aku nih takat nih tak diperli lagi la ejan..sbb aku sorang ja PA kt MARa negeri kedah nih..hehe..maybe kt HQ .pa2 lama terasa hati gak kot..tp tuh la hakikatnya betui kata kak mimi tuh..kita nih (yg repeat ber sem2 tuh la) belajar bagai nak rak..dulu spm pangkat 1 (17 agregat (tp kerna math dpt 8 ..) huhu takat mik kos seketeri..tuh pun bila keja..masuk2 gred 17..hmm kita patut rasa bangga dn syukur..dn pa2 lama kena paham..kita belajar dulu bukan senang..cth aku smpai nangis2 nak tangkap asdf jkl (typing) dulu2 la..fuh panjang gak aku bercerekarama lak ..hehe

~aSHa~ said...

bukan aku suh nangis atau berhiba...tapi dlm kegembiraan kita..kita ke pandang sekeliling...mmg betul kelayakan tu org pandang tinggi..tapi CC? cc tak perlu pendidikan tinggi pun org pandang TINGgi...sbb dia CC..byk pengetahuan..dimana2 jabatan la setakat yg aku dgr...CC pun org gerun tau..terutama kalo cc di pejabat kerajaan negeri / state..


maaf ye kalo aku membidas sedikit...for me...pengalaman mereka lagi bagus dari qualification yg kita dpt..ini pandangan aku...dan aku lihat dan nampak sendiri..

mereka lebih mahir dlm bidang2 tugas..apa2 pun kita rujuk jugak pada yg senior kan? tak tahu la kalo pa n22 kat tmpt korang tak sebagus mcm kat jpa...ehehehe ops terlebih plak....

aniwei aku mmg hepi..malah kalo uols nak tau akulah salah seorang penjuang utk gred ni okeh...tak percaya ke? lor dulu kat aku kat unit sane...aku duk weird la pesal kita ada diploma tapi gred n17...mmg ada surat2 dari pa2 luar gak..melalui meja aku lagi..tapi sambil2 tu aku mencelah..so korang ingat bos tak pandang ke apa yg aku persoalkan tu..dia pandang gak....malah plaq yg rm60 beli kat itm tu, ala yg ala2 sijil tu....aku tayang tau kat mana2 jbtn aku pg..ko ingat bos tak nampak..dia nampak maaaa..tima kaceh la itm sbb tlg jualkan plaq yg berharga tu...at least sijil kita ternampak oleh bos, takde la terperap dlm fail kan..


just nak ingat kan je..dlm hepi2..meke sdg buat sesuatu gak..so tak tahu la perubahan apa pekeliling akan dtg ye...nti takut kita plak yg duduk tmpt mereka 'TAK HEPI'...harap2 tidak la

skrg ni aku dah di sound rakan2 pejabat..bila nak belanja makan...so tak hepi lagi ke tu..hepi la kan...tapi dlm hepi aku tetap pk kan hal org lain..aku mmg gitu kot...kebetulan pa lama tu duk bercerita dgn aku..dia pun ada trengkas ok...100 wpm...setaraf dgn poli ok...kita bape je? 80 wpm minit kan tuk shorthand...100 wpm tuk trengkas kan?

dan pa lama pun pernah attend setahun kat institut mana tah kat KL tu..so meke pun ada qualification tu...spt berbentuk sijil la...

aku tak mintak korang bersimpati pun..ehehehe just nk cite sebalik kita bergembira ada insan yg setaraf kita tidak hepi pun dgn pek tu....dan meke sdg dlm perundingan CUEPACS kalo aku tak salah ye...

nti aku plak kena saman..ehehehehehhehe

mrS May said...

memang terajis....
tp mmg pengalaman meke sgt dihormati...cmne klu tul benda ni nk di fight kn??
naya weyhhhh

Mama AqiL said...

gambar peluk nie ... dalam dewan makan kan ??

{ e'mie } said...

zidah..ko perasan tak..kita belajar pinjam ptptn..sampai skang aku masih terus membayar hanya untuk mendapat segulung diploma..jadi tak salahkan kalau kita diberi sedikit keistimewaan..dier orang aku tak tau..samada perlu bayar utang belajar atau tak..dier orang ader bising tak kalau jurutaip naik kerani..tak terfikir ker dier orang..aku pun faham perasaan dier orang n luahan hati ko tu semuanya betul...aku pun tak pasti kenapr dier orang tak dapat n27 macam kita..tapi n27 ni akan menaikkan sikit martabat kita yang ada diploma zidah..aku harap suatu hari nanti ader keistimewaan untuk dier orang jugak...

~aSHa~ said...

mama Aqil --> a'ah kat dewan makan di intan selatan ye...eheheh bukan intan timur ye..rindu la tu..kalo rindu meh la sini..

yg lain --> its complicated...sbb tu la pekeliling tu lmbt keluar...dah bertahun2..bayangkan dari aku disana lagi kes ni....aku pun tanak gak kalo PA yg baru lantik dari spm setaraf dgn kita...mcm takde beza kan? gaji je kan membezakannye...tapi akak senior lain skit...susah ler nak cite...

wutever tq ar jpa...sbb telah menaikkan martabat kami setelah sekian lama diperjuangkan...

APA ITU HIBAH?

. Dari segi bahasanya, hibah bermaksud hadiah. Selagi anda masih hidup dan bernafas, anda bebas untuk memberikan hibah kepada sesiapa p...

Labels