Tuesday, January 26, 2010

Terharu dengan kawan2 Aduka Taruna

Jangan salah paham beb...aku bukan kawan aduka taruna...malah arini baru la nak jejak blog dia...bila start kecoh2 aritu..takde plak rasa nak buat edisi terjahan jajahan beliau..


tapi bila ada member buat edisi terjahan dah tadi..aku pun teringin gak la..sbb dah tau skit2 cerita dia melalui Harian Metro (confirm aku duta kecil harian metro okehhh)


aku tanak komen apa2 ttg Aduka Taruna (AT) sbb aku tak sempat baca sebaris perkataan pun dlm entry yang mencetuskan kemarahan johorian....sebab dah delete oleh tuannya


tapi aku nak ketengahkan disini adalah....jeng jeng jeng...


semangat berkawan antara dia...apa yang aku lihat, walau AT skrg ni sudah dijatuh ditimpa 'kemarahan' org terutama johorian....tetapi kawan2 dia tetap support dia...bagi nasihat, bagi jalan, dan yg aku baca tadi mereka yang membawa AT ke balai (kalo aku tak salah baca ar)


kawan2 mereka yang aku ingat nama Xenan, pinkturtle, evelyn dan lain2, yang paling disisi AT adalah isterinya...walau pun AT sudah ditahap yang 'kritikal'..aku tgk kawan tak lari, memberi info di blog AT...bukan nak kejar glamer, atau trafik (mereka takde nuff ye)...tapi lebih kepada menolong kawan....dan ada kawan AT yg sentiasa berhubung dengan isteri AT untuk bertanya khabar isterinya dan perkembangan lanjut....dan lebih aku terkedu...dalam perjalanan AT ke kelantan bersama isteri, kawan2 nya menelefon setiap jam untuk pastikan AT selamat...


wah caya la persahabatan gitu...ye benar..yang salah tetap salah..itu lah jugak yang dikatakan oleh rakan2 AT...malah rakan2 ni la yg menasihatkan AT untuk membuat permohonan MAAF TERBUKA di blog dia sendiri dan membawa AT ke balai...(itu yg mereka cerita, kalo benar, benar la)



ok lupakan ttg kesimpulan aku buat itu...takde makna apa2 pun AT di hati aku dan ruangan hidup aku...


tp yang pasti kesimpulan ringkas yg dapat aku buat...kalo la aku jatuh tertimpa2...adakah kawan yang dikatakan kawan baik akan menolong aku hingga sedemikian rupa? atau lari terus takmo kawan, takmo masuk campo...nanti takut kena gari gak...uhuhuhu...ada ke?


kadang2 10 tahun belum tentu cukup untuk dikatakan kawan baik..
10 hari pun leh jadi kawan baik....dari 10 tahun yang belum pasti...ye idak?

quote dari kawan dia 'Aduka Taruna adalah sahabat gua.Prinsip gua kalu dah sahabat tu..wangi atau busuk tetap sahabat gua.Yup sahabat gua yg sorg nih mmg sgt "loud " org nya.Kali ini ke "loud" an die dah hampir memakan diri'

kalo aku ada penyakit kentut tanpa henti, korang nak kawan dgn aku lagi tak? uhuhuhu

ni printscreen yg sempat aku tangkap...takleh nak crop kat part yg pelawat tu (pc zaman tok kadok)...perghh seribu lebih beb...


bak kata kawan aku..kalo ada nuff mencanang2 naik trafik..eheehe

19 comments:

ardinihumaira said...

a ah kak..

adukataruna ni femes kat tranungkite.net. dni pon kenal dia kat situ. bukan kenal ap pun. tahulah sikit2 sebab kawan dni ada yang close dengan dia. entahla kak... yang dni pasti dia jenis laser tapi tak pernah pula dni tengok dia tulis pelik2 ke ape. ni la first time dengar tahap pelik sesangat. biasanya memang laser tapi tak da la sampai cenggini. hadoih... manusia... manusia...

ardinihumaira said...

chocolate LG untuk akak :)

kakchik said...

kakchik pun baru pagi semalam buka blog dia lepas tengok URL dalam paper. wah... masa kakchik masuk tu ada 2 ribu lebih pembaca, kira trafik sgt sibuk la kan.
sebut pasal kawan ni, kakchik rasa AT tu punya ramai sahabat bukan kawan lagi dah, sebab hanya sahabat yang sangup bersusah senang bersama kita.
sebab itu bila menghulurkan tali persaudaraan kita digalakkan agar ianya ikhlas kerana Allah agar ia berkekalan dan memberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak.
AT bertuah punya ramai penyokong, penasihat, pendorong dan juga pengkritik.

~aSHa~ said...

dni --> thanx for coklat lg tu...wow i like choc..sebut choc je terus terliuq tau...dni ada cite kat tranungkita.net ye..wah harus di terjah..lagipun dah duduk kat ganu ni..terasa mcm harus terjah je tranung.net...ehehee

kakchik --> baca yg part 'ikhlas kerana Allah' tu..bergenang bijik mata ni...uhuhu....saya ada sahabat kah? uhuhuhu sahabat tak perlu declare kan kak...tapi ia lahir tanpa disedari, ikatan terjalin tanpa diundang...

LYaFRINA said...

Lya pon dah jumpa blog AT tu elmarin.. dia pon join geng blogger.. sbb tu lya tpersan, bila tgk n3 pling femes... tp n3 tu dh d'delete.. Tpa ada n3 permohonan maaf dr AT utk smua rkyat malaysia..

***> kesimpulannya, dlm pnulisan blog ni... kita xleh main ikut sedap mulut jer kn... tnpa kt sdr, penulisan kt tu mcetus kmarahan d pihak lain..

***> Apa2 pon tabik spring dgn geng2 AT, ni la y dicari.. kwn ssh n kwn snang...

iz-AnN عبداللطيف said...

apa kena mengena ngan 10 tahun???buh ar 20 tahun ker...

~aSHa~ said...

lya--> kawan susah dan kawan senang kan

iz-Ann --> abih nak sebut 11 tahun ke? angka 10 tu cukup mengambarkan 1 dekad (jangka yang lama)

Wanie-san said...

salam akak...

skrg sush nak jmpe kwn sejati la...klu kite sush skit diorg dh lari xmoh tlg...kwn sejati kwn yg benr2 mau hidup time sush n senng..

slm knl akak...=]

Kujie said...

ada 3 point penting yang kita boleh dapat dari kes aduka teruna - itu pun kalau kita nak muhasabah diri le..


1- kalau kata dia mencarut, yg lelain pun turut sama..2x5 je

2- orang akan mentafsir sebaris ayat melalui berbagai sudut -ada yang berlapang dada, ada yang dengan emosi dan ada yang tak baca pun tapi turut sama menghangatkan suasana.

3- persahabatan - kawan menangis sukar di cari, binalah persahabatan yang baik dengan kawan-kawan..moga susah senang boleh dijadikan bahu untuk menumpang nangis...

4,5,6,7....tambah le ....

ZIANA ♥ FARREL said...

betul cakap asha..bukan senang nak jumpe kawan sejati kan...skrg kawan banyak makan kawan..sbb tu kdg2 lagik senang xde kawan..xyah pening kepala...

umilia said...

ye lo..sp tak mrh kan klu dia ckp laser melampau2 kan..aku ni org johor pun terasa la psl dia ckp tu.tp kite sesama islam kan watpe nak dendam..maafkan je la..mmg ssh sgt nak cr sahabat ms ssh..aku boleh kira dgn jari bape je sahabat ms aku ssh..tp takpela sbb aku da ade sahabat yg sggup ssh sng ngn aku smpai ke akhir hayat aku..diala SUAMIku..hehehehe..

~aSHa~ said...

wanie-san --> salam kenal...thanx atas pandangan tu

kujie --> wah hebat sedikit analisis tu...betul kata u...mcm la org yg komen tu 'baik sgt' ops...kang aku plak kena 'tembak'...tapi ye ar..aku sendiri pun bukan baik sgt mulut ni...

4,5,6,7 tu kesimpulan ringkas tadi...

8,9,10 ....pass kat org lain plak...

Sari said...

mmg tetiba rmai org nk terjah blog AT ni trmasuk la akak, tapi xketemu...
masa cenggini ler baru tau sapa sahabat sejati kan...ble ker kita jadi cenggitu ek?

~aSHa~ said...

ziana --> kang takde kawan kang susah gak..ehehe sahabat tu yg susah kan

umilia --> harap2 'sahabat' itu membawa kita ke syurga..amin...

~aSHa~ said...

kak sari --> betul2...masa time gitu la terjelas dan terpancar siapa kawan siapa lawan..ehehee

::Mamalyna:: said...

glamer plak AT nie kan...

Echa said...

glamer di mana-mana..heheheeheh

Kniedaz said...

Ok..hangat sungguh topik AT nih..kniedaz pun johorean gak..time baca n3 AT tu mmg bengang giler tp takat tu jela..

bab sahabat tu mmg tabik la..susah nk cari sahabat camgitu...

pengajarannya, berblog nih skang byk cabarannya..kita perlu bertanggungjawab dgn penulisan kita..
^_^

ardinihumaira said...

aakak... flymas mobi... heheh... wat keje nuff2 memalam ni best gak esemen tak siap :p

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels