Monday, March 15, 2010

My Doter di suspek dijangkiti H1N1

gambar agak kelabu...
last week...sy admit mmg agak busy dengan kerja (roadshow di 2 buah negeri)
dan sy admit anak dara saya di syaki dijangkiti H1N1...
*********
disyaki sahaja ye tuan tuan puan puan....
sbb dia demam baik demam baik lebih dari 5 hari...sob sob sob (ini bunyi nangis ye)
jadi doktor bagi la ubat di atas...doktor kata ubat ni ...seorang hanya perlu dpt 1 je...
++++++++
sekiranya seseorang dah dpt antivirus di atas..tak perlu nak ambil lagi next time...tapi sekiranya kalo next time SESEORANG itu demam lagi dan pg dptkan khidmat doktor lagi...sila la beritahu yang dia dah dpt antivirus di atas....so doktor tu akan bagi ubat jenis lain tapi berkenaan antivirus H1N1 jugak..
>......................<
last week..terkial2 sy cari PENAWAR h1n1...dulu mmg ada terbaca masa kecoh2 virus tersebar..tapi bila terjadi sendiri baru la nak baca secara betul2...dan time ni la jugak lupa apa yg penawar tu....dan time ni la jugak LUPA blog manakah aku TERBACA itu..huhhh tapi mama ni yang dlm ingat2 lupa...cuba2 la cantum kan urat2 ingatan terputus tu...
=================
so time tu mama ni mula la teringat2....
penawar atau untuk mencegah H1N1 adalah
makan kurma dan air kelapa....
dan jugak
sup ketam...
BENARKAH?
@@@@@@@@
pls pls pls..ingat kan sy....dan readers yg lain....
kalo boleh link kan blog yg ada catatan ttg H1n1...
sbb virus H1N1 tak dihapus sepenuhnya lagi ye...maybe ia agak reda di dalam berita2 surat khabar....dan harap2 mmg virus tu dah hapus...AMIN AMIN AMIN....
budak di bawah 5 tahun sgt mudah dijangkiti virus tu...tlg la share berkenaan PENAWAR ATAU PENCEGAH nye...
********************
semasa anak demam....
mr hUBby kata...agaknye our doter rindukan dia...sbb dia outstation selama 5 hari...
wutever ar...tapi hati mama..gundah gulana gak..
tapi last week sy tak amik cuti..bukan sbb tanak jaga anak...
siang anak saya almost a day ok..mlm je dia agak demam....tapi petang2 pun dia agak panas..lepas makan ubat...kul 6 ptg..dia sihat la...tapi jam 2 pagi dia demam balik....
sy takut gak stress kalo jaga sorang2...so amik keputusan tak cuti...tapi mlm2...sy concentrate jaga dia tanpa bukak blog atau pc....(lgpun mouse sy dicuri oleh pembawa laptop semasa outstation, tapi mujur jugak la dia curi mouse tu)
terima kasih pihak taska yang sedia membantu menyukat suhu dan jugak meng'inform'kan sy ketika suhu dia mencecah 37 darjah celcius (sampai klinik terus 38)
skrg ni.. mdm1 pulak yg jap demam, jap ok, jap muntah....wahhhh bikin hati mama ni seriau ar dgn benda mcm ni

wasalam

34 comments:

iz-AnN عبداللطيف said...

sha...moga maisarah cepat sembuh...dan dijauhilah dari penyakit yang merbahaya...

Farazila said...

harap2 anak akk sihat sepenuhnya......

Siti said...

semoga maisarah (sama lak nama ngan siti) cepat sembuh yer.
risau lak kalau anak2 sakit ni. tak senang duduk dibuatnya.

gina marna said...

lorrrrrrrr.....gtu ker. smlm papa mdm kate anak demam igt ke demam bese jer....kite doakan baby & abg danish cepat baekk yer...minum air nyur & kurma byk2.

Ena said...

salam kak,

ena pun x berapa ingat dah pasal H1N1 punyer Link tu katner.. tp ena ingat petua suh kasi anak makan Habbatus Sauda (penawar segala penyakit) InsyaAllah.. kite mencuba saje.. DIA yg menentukannya.. Selain tu.. minyak kelapa dara pun elok utk anak2 demam, selesa, batuk.. tp ena pun x pernah cube tp ena ade terbace pasal artikel tu.. tp ena nyer kakak ipar ada kasi anak2 dia makan.. elok katenyer.. cubalah kak..
Moga anak akak cepat sembuh ye!

LYaFRINA said...

uisshhh.. bahaya tu...
tp rasenya sbb musim skrang la sha.. panas y amat..
asya tu pon blik trg bru2 ni xsihat.. demam teruk gak.. smpai k ER.. doc check mmg demam, n ulser(merah2) PUNYALA BESAR KAT DLM MLUT.. pttla xnk mkn minum...
Dan slain tu.. pg2 jer muntah.. skrang dh better..
Sha bg mkn scott emulsion.

**SEMOGA MDM 1 & MDM 2 CPT SMBUH N SIHAT2 SLALU YER!!!

MRS. K said...

harap semua nya ok

kocik said...

mama dy buat roadshow dah cam artis jer dan jap2..sup ketam..bia betui..hehe
ap2 pun moga ank dara akak pat smbuh tau..;)

Echa said...

siannya maisara.. aku harap dia cepat la sembuh.. risau kan bila anak demam ni... hati tak tenang jeee..

~aSHa~ said...

IzanN --> tq, semoga dijauhi

~aSHa~ said...
This comment has been removed by the author.
~aSHa~ said...

farazila --> tq..semoga sihat sepenuhnya..

siti --> mmg tak senang duduk...stress pun ada jadinye...ehehe

gina marna --> lor ai tak cite kat yu ye...mdm2 dpt antivirus ni..

~aSHa~ said...

ena --> tq ena...pernah gak terbaca ttg habbatus sauda tu...thanx ye ingatkan semula..bila panik seme mende lupa

lya --> musim panas agak terik kan..rumput2 pun kering yakmat...kita ni manusia lagi ar....budak2 la lagi kesian dari kita...

~aSHa~ said...

mrs k --> tq..harap mmg akan ok..dan tidak dijangkiti...

kocik --> ehehe mcm artis plak kan...padahal roadshow jabatan ni...

echa --> hati seorang ibu je leh paham kan..

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

sup ketam tu rasanya untuk pesakit demam denggi..

kalau H1N1 ni tak berapa pasti la asha.. tp rasanya cam air kelapa.. sebab pernah dengar. air kelapa ni kan macam penawar..

~aSHa~ said...

kak mimi --> oh sup ketam demam denggi ye...itu ar sy ni ingat2 lupa...bercampo2 dah jenis penawar...air kelapa ni mmg pelbagai guna kan...air kelapa dgn kurma sekali ke?

*Miss Geli^ said...

musim demams sekarang ni kan..panas ni..leklok la jaga anak anak wei..

si kakak tu pun selalu deman..
aritu demam kena segok kambing,
tadi mak aku tpn, demam sebab jatuhkatil..hahhaha

~aSHa~ said...

cik geli --> demam kena segok kambing? mengenali ko ni kan..mcm2 perkataan baru aku dgr..aritu mende apa ntah ko sebut...aku rasa mcm 1st time jugak dgr...

skrg ni mmg panas..agak kemarau dah sini

ardinihumaira said...

Btl kak, air kelapa bgs..dan ada yg ckp air zamzam.. Kak, dni on9 gna hp ni.. Nanti dni terjah lg ye.. Semua entry blog dni auto published hik3. Kak, jaga kshtn taw. Minum air bny2. Lv u :)

*Miss Geli^ said...

segok = ditendang, di tanduk..

arrhh..mu tanya la laki mung..dia tau la..
apa gile kambing itu menyerang kakak..dah terbaring si kakak atas pasir tu pun kambing tu sepak atas muka badan dia..

fikaryna said...

moga maisarah cpt baik..risau jgk kan..insyaAllah bukan penyakit 2..

~aSHa~ said...

dni --> lebiu too...ok dni..belajo rajin2....kat kolej ke tu?....thanx ye

cik geli --> lor ye ke ditendang..aku ingat tadi nama demam tu spt mcm DISAMPUK oleh kambing ke wei..serius aku ingat dan imagine disampuk, siannye kakak...sib baik bukan lembu...lagi bahaya..

~aSHa~ said...

fikaryna --> harap2 bukan ar..skrg dah baik...insyaAllah bukan kot...tapi penyakit tu menyerang tanpa diduga kan..

Ain said...

kesiannya baby sara....huhuhu...

cuba sha tengok petua kat sini:

http://mysuperkids.net/bagaimana-mencegah-selsema-babi-dan-penemuan-penawar-h1n1/

ada yang senang jer untuk sha cuba mcm bagi sara makan epal hijau tue...

hopefully baby sara cepat sembuh...

mamalieyna said...

risaunya..hope cepat2 cari penawar tu..kita pun taktau sgt, yelah ambik tau gitu2 je, bila dh jd kt diri sndiri baru kelam kabut refresh balik kan..huhu..hope sgt anak dn awak kembali sihat walafiat!

umilia said...

mmg tgh musimla sha..aritu pun ank aku 2 2 tu dmm truk..yg adikla 5 ari dmm tak baik2..pns memanjang..aku ingtkan dggi la sbb putrajaya skang tgh musim..tp doc cek kate dmm pns je..kene sentiasa bshkan ank2 ni..ubt pun jgn tggl..bab penawar H1N1 tu aku tak psti sgt..tp mmg adela dgr kate air klapa n kurma tu..cubela..kite ikhtiar kan..mane yg elok tu kite ikut je la..

SuRayA^i. said...

smoge die cpt sembuh..sis jgn stress2 sgt k =)

~aSHa~ said...

kak ain thanx..sy terus buka...

mamalieyna --> itu ar bila dah jadi kat diri sendiri baru nak tau dan baca betul2...dan belum ar gelabah nak cari kat mana...

umilia --> uish dasyat gak lebih 5 hari..anak aku tu lebih 5 hari ar sbb tu dpt ubat antivirus tu...

suraya -> tq dik..

@juera said...

baby rindu papa dia kot..smga baby cpt sembuh..^_^

ayang said...

sup ketam?? ermm xpe la try je 2 2 petua tu mana tau bole elok..
skrg ni musim panas mmg penyakit cepat merebak.. semoga maisara cpt sembuh ye syg..

ainhany said...

salam asha

cmne hari ni?eloklaa cuti2rehat dan beri ruang diri utk santai pula.
Muga2 anak dan mamanya sihat semula dan semkin ceria..

jgn lupa doa..doa org sakit mudah dikabulkan allah...kita ni dok lupa..kalut sakit lupa allah..ingt ujian ni sbg koreksi...satu ingatn buat diri kak ain jugak.:)

~aSHa~ said...

@juera --> harap2 dia rindu papa je..bkn demam bukan2

ayang --> baik la mama ayang yg ada anak teruna yg hensem mcm abg nasrullah tu....kim salam kat abg kiut tu ye

ainhany --> itu ar ingat nak cuti dgn papa dia sekali...ada voucher penginapan free...tapi papa nye...aduih la....sibuk memanjang..minggu ni mmg tak leh cuti ar..dia pengurus projek kursus.....sian kat anak2...last weekend kami ada keje...sabtu je dpt bermanja...

mimi said...

salam kak :)
saya terbaca tajuk entri akak kat geng blogger. so tros bukak. dulu mimi suspek H1N1 jugak kak. sebab ada semua simptom kecuali saket sendi. then saya terbaca satu petua kat tenet spy minum air epal hijau. disamping tu saya pon ada jgk minum air yassin dan banyakkan minum air mineral dan pengambilan buah2 yg banyak vitamin C dan A. itu atas nasihat doktorlah. sekarang alhamdulillah. mimi BEBAS H1N1 :). mimi harap baby akak sembuh cepat yea :)

~aSHa~ said...

mimi --> tq dik...anak pun dh sihat...tapi akak hargai atas pengkongsian ilmu tu..maybe readers lain pun memerlukan next time...begitu jugak akak.maybe next time kalo terjadi lagi..akak akan cuba minum jus epal hijau..ramai dah ckp gitu..
tq ye

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels