Wednesday, April 14, 2010

PERKONGSIAN ILMU : ilmu Jari

aritu ada la sorang adik tu sound2 kat akak ni...
mintak share ilmu piano kan...
bukan akak ni takmo ajar...tapi mende susah kalo ajar disini..lain la akak ni expert...
(arini aku akan sharekan memandangkan masih dlm mood kelas piano mlm tadi)
ha kepada adik tu, ko bila plak nak buat entry ttg gitar...share la dik oi

ok untuk permulaan...akak nak ajar kiraan jari ye adik2...

kalo selama ini anda mengira jari dari 1 - 10 dari kanan ke kiri/kiri ke kanan
skrg untuk pelajari main piano kiraan jari adalah seperti berikut..(klik gambar tuk pembesaran)
takde jari no. 6 - 10 ye adik2

anda boleh mulakan mengajar anak anda berusia 3 tahun ke atas dgn kiraan di bawah (sekiranya nak ajar main piano la)
sebab sy tgk budak yg 5 tahun belajar piano di kelas sama, start belajar jari2 dulu..dah hafal baru cikgu piano letakkan jari2 atas keyboard

 arini setakat itu sahaja....ilmu jari...
sekiran dah hafal akan sy teruskan sesi pembelajaran
(jgn rasa leh hafal senang ye..ehehe sbb bila 1st time nak main tu terabur gak jari jemari)

dan nanti kelapangan akak akan ajar ilmu jari untuk keyboard komputer..ha yg ni mesti ramai nak belajar kot..
kepada yg setiausaha tu...korang pun bleh share ilmu jari ni beb....


kepada en zamri : jari ni bukan guna tuk xxxxxx sahaja atau bermain bola jaring...tapi byk kegunaan ok...ehehee

nota kaki : en zamri adalah 'bomoh komputer' sy...muahahahahha

24 comments:

Kniedaz said...

wah wah...dah berubah dah blog ni..nampak hijau lah..ehehe

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

wah KU LIHAT HIJAU!!! (cam lagu zainal) hehehe....ikut jejak langkah akak ek tukar warna blog. heheh cantik jugak, sejuk mata memandang.

akak ni takat menaip boleh la laju2.. tp kalau nak suruh belajar piano, alamat ntah boleh ke tak

miemiey said...

wah cantik blog..dah jumpa ke yg sesuai...pas ni leh suh ben jelajah..cayalah...
rupa2nya pandai main piano yee...
tq share..
adik miemiey pandai kiraan jari tuk komputer sampai jari paling ujung...
dah test tapi bertabur..hahaha...

ardinihumaira said...

hijau itu kedamaian ^_^ hehe


ye.. mari belajar ilmu jari :)

..nOj rawK.. said...

hijau tul mata aku neh. aku ajar daryn mengiru pun pakai jari. camni nmpk tak aku tunjuk ni

zue @ annaleeya said...

ilmu jari eh... ok2.. akan dipraktikkan... hehehe...

wahhh..... kulihat ijo.... dah jumpe b/ground yg bkenan yer??

Siti said...

siti suka warna hijau..hehhee...

thanks for the info.

LYaFRINA said...

LAAA... TUKO PLOK BGROUND.. HEHEHEHEHHEEHEEE....
ADIK MANA TU SHA????

**JARI LYA STILL ADA.. TP KDG2 DH TKETAR-KETAR.. POBLEM NEURO.. HEHEHHEE

Ena said...

wahhhh..

ena suke la cat umah yg baru nie.. terang jer mate nie.. ena kanggg rabunggg.. tp sikit jer..

bestnyer pandai main piano kan!.. biler la ena pulak nak pandai main.. huhu.. nak belajar pun piano nye x dakkk.. huhu

Zarith said...

cantek background...segar biji mata aku...bagus2...nt buat ler tutorial mcm mana nk tukar background

@juera said...

lawo blog akak..simple je..
nk nyanyi lagi "inai di jari" bleh..hehe

Mr Rulez said...

sbenarnya nie dah katam..
cuma nk tau cara tune piano..hek3
sj jer nk suh akak ajr yg susah2..hohoho

~aSHa~ said...

kniedaz --> ok ye kaler hijau.nampak gayanye mcm tetap dah ni...cool je kan...mata pun jadi fresh spt memandang kehijauan pokok2...leh bersihkan mata

~aSHa~ said...

kak mimi --> ok ek hijau..eheh nampak mcm dah tetap ni....

kak, akak leh buat entry ttg skil menaip ni kak...

tak terkejar nak buat entry tu dan skil piano...maybe kalo buat slow skit ar

~aSHa~ said...

miemiey --> tq...nti asha akan mintak ben jelajah asha...eh jelajah asha plak..jelajah blog..bahaya ayat tadi tu..bleh strikethrough kan? ehehheehhee

~aSHa~ said...

nOj --> cool tak hijau ni? leh bersihkan mata kan kaler hijau ni...

mengiru tu mende plak? je buat entry khas tuk mengiru

wei tlg buat header aku tu mcm tulisan echa tu

~aSHa~ said...

dni --> hijau tu kedamaian ye...kiranye mcm tetap la ni...pis tu damai la kan

~aSHa~ said...

zue --> rasanye mmg nampak mcm tetap dah ni kot..harap2 hati sy setia la kali ni...ehehhee

~aSHa~ said...

siti --> suka ye? kalo gitu leh la singgah ari2..ehehehhee

~aSHa~ said...

lya --> yg smlm tu kat entry kecik sgt...gambo pun tak nampak...walau suka kaler pink dan bunga2nye cool...tapi terpaksa tuko sbb tmpt entry nye kecik....

~aSHa~ said...

ena --> ok ye....nampak nye mcm kekal la ni hijau...cuci mata/

ena byk ilmu lain...spt jaga badan...asha ni bila la leh dpt badan mcm tu...ai admire tau your body..sbb dah beranak dua..kalo admire kat anak dara buat apa...sbb dia mmg tak beranak lagi..tapi yu tu...beranak dua dah tapi wowwwwwwww amazingggg
iklas ni...bukan bodek2...

~aSHa~ said...

zarith --> segar ye...mcm fresh dari hutan plak kan...nampaknye akan kekal ni..thanx dear

~aSHa~ said...

@juera --> boleh nak nyanyi lagu tu..kalo nak bawak ke koir pun boleh..nti printkan lirik ye....jgn lupa musik tanpa lagu ye..minus one

~aSHa~ said...

mr. Rulez --> oooo dia pun pandai main piano ye..piano + gitar...gitu?

wah leh ar ajar akak...moleh???????? share lagu skit...

eh akak nak try lagu yuna la by piano....cekgu ckp bleh transfer..tapi dia nak dgr music nye...sbb dia bukannye dgr lagu melayu...so kalo dgr music leh ar dia create2 sendiri....

jom tuko not

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels