Thursday, February 17, 2011

Oh Tuhan.....

Oh Tuhan
Beratnya rasa dugaan ini...
Dugaan bersalin tak la sehebat ini rasanya....
Moga bersalin kali ni mudah spt dolu2...rasa mcm nak berak2 je...
ingat lagi...masa bersalin dolu2...aku cuma ckp kat nurse...'nurse, sy rasa nak berak ni, boleh tak sy berak sini'
dan beliau menjawab, 'itu perasaan je, sbb mmg akan rasa mcm nak berak'...tgk2 kepala dah nampak skit2...dia ingat lmbt lagi...tapi tak sampai sejam pun sakit nya....yg lain2 sakit nak berak2 dan perut memulas mcm rasa nak berak....

Oh Tuhan
boleh ke Kau putarkan alam ini hingga bulan Ogos dengan cepat?
spt pejam mata dan bukak2 mata esok dah 1 Ogos...

Maafkan daku selalu mengeluh...bukan ku pinta untuk tidak berdaya begini...
maafkan mama wahai 'kupu2 syurga di dalam perut' jika mama kekurangan makan
bukan papa tak layan makan, mama yg tak berapa daya nak makan
byk kali dah makanan dibeli, mama tolak ke tepi....tgk udang..uwekkkkkkkkkkkk tgk itu ayam uwekkkkkkkkk
abis apa yg kamu mahu wahai 'kupu2 syurga'?

pucatnya muka....
begitula ayat teman² bila melihat ku
lagak spt melihat hantu kak limah je (baru ku tahu nora wei HKLBR tu apa....ahahahahaha rupanye aku sudah tonton tempoh hari di astro 1st...mana ku tahu singkatan nya begitu)

ramai yg simpati
malah ada kakak tu siap anta makanan bila time cuti, pagi, thari, ptg...tima kaceh kak m
sian, dah kaki si suami tu ala2 OKU dah sbb penangan main bola sepak..
ni tadi ada meeting...4 org offer aku 'nak makan mee hong kong'
aku jawab 'tq...tadi 2 org dah bawak mee hong kong terus ke sini, terus meremang tekak2 aku ni melihat makanan itu...'
aritu papa mdm belikan aku beli mee hong kong la...aku rasa sesudu kuah je...terus aku tolak ke tepi....
lantas biskut keping je la yg menjadi makanan lazat ketika ini...

ramai yg mengalami
tak sangka kat sini rupanye...ramai jugak yg mengalami  simptom spt aku ni
salah seorg nya kak m yg anta makanan tu...sbb tu dia paham...dan dia tau...bau masakan pun aku mual apatah lagi nak memasak
selain tu ada jugak yg bercerita...masa dia makan apa tah...belum sempat dia bangun nak anta mangkuk ke singki...dah keluar balik ke masuk dlm mangkuk tersebut...eeeeeeeeeee yarkkkkkkk....aku belum makan lagi ketika itu...
ada jugak yg bercerita...bini sy masuk 5 botol air di hospital masa mengandung kat anak2...
yg lain pun bercerita...'sha, bini sy setiap kali mengandung, tiap kali tu kena papah masuk spital, masuk air...tapi alhamdulillah kelima2 anak tu bersalin mudah, time preknen je susah nya' kata en. am

oh bertahan jugak ye sampai 5 anak...
ehehee aku ni rasa tobat nasuha nak sampai kelima anak..
ada yg bertanya, mau amik cuti 3 bulan tak taun ni?
aku sengih sahaja...3 tahun boleh? eehehhehe, aku menjawab
kalo boleh sy nak abiskan teruskan baki cuti bersalin yg tinggal...180 hari...6 bulan...ehehehe, jwb aku lagi dalam tak larat berckp...
sbb dah malas nak preknen dah...

kali ni preknen....tgk toilet pun tak leh...walau toilet pejabat tu cleaner dah cuci berkali2...
bagi aku memualkan sungguh la toilet ni
kat rumah pun lagi la...yg bukan berkali2 cuci tu...ber uwekkkk2 byk kali dah...
minggu ni dah ada org tlg cuci umah...3-4 kali seminggu....jadi la...
ingat nak suh dia cuci hari2...tapi dia pun ada komitment lain
sian kat laki aku la...dgn kaki ala2 OKU tu...terpaksa jemur kain itu dah ini

anak teruna pun boleh diharap dah....
sapu sampah...gembira rasa hati...sbb dia sapu sampah betul2 bersih..takde la spt budak2 sgt...
maksud aku takde la sapu sampah tuk main2 je...tuk jadi pedang atau sbgnya
tapi yg tak best nye...si dara plak...sibuk nak menyapu jugak...dah jadi huru hara si teruna nak menyapu
si teruna apa lagi..merungut dan mengadu la 'mama, tgk baby ni, buat sepah balik'
aku hanya menegur 'baby, jgn la' dlm nada suara yg sungguh la lembut...(volume pun 1-2 per 5)
spt mama yg plg sopan santun di alam ini....ahahahahahahahah tak larat deehhhhh nak jadi singa jadiaan..
mama tak larat...

kalo larat pun skit je tinggi suara nya...spt kucing mengiau kelaparan...
dalam volume 3 per 5
kalo mama berdaya dan tak 'sakit dek buatan orang' sure jadi 5 per 5 kan
kalo dah tak tahan sgt dgn kerenah anak2 skrg ni...
aku cuma ckp 'abg tgk anak2 tu'
mean aku suh papa dia la marah la kan...

smlm kuku jari, papa mdm tlg ketipkan..
kuku pun tak larat nak ketip?
tak larat cik yah wei...
nak mandi pun tak koser...sbb tak koser betul nak tgk toilet
walau smlm giliran toilet, akak tu tlg cucikan
akak tu tiap ptg dlm jam 4.30 - 6.00 ptg tlg kemas2 kan umah, mana yg dan je la
pagi2 dia ada keje hakiki dia
jam 5.15 aku sampai umah, tgk lantai dah bersih,
lega skit di hati...
tak kisah la kalo sehari dia tak sempat nak kemas serumah...mmg tak dan dgn masa terhad..
tapi syukur ada yg sudi membantu (eh bukan free ye...zaman skrg mana ada free dah)

malam2 bila baring tgk tibi (keje aku pun mmg baring je skrg ni)
bila botol minuman aku dah hampir kosong...
si teruna, abg danish dtg bawak se jug air dari dapur...
dia nak tuangkan ke dlm botol minuman tu dia takut tumpah, nti kena marah
jadi dia angkat yg berat2 tu tjk ke aku
biar aku yg letak sendiri air dari jug besar ke botol kecik
actly tak pernah pun aku mintak dia buat begitu
inisiatif dia sendiri bila dia lihat mama tak larat
tq sweetheart...

oh ye ada lagi yg aku nak cerita
walau cerita tunggang terbalik...takpe la
janji ter'memori' disini udah la

kak m kata, xpe sha alahan mcm ni
doktor R kata, nanti anak cerdik
sbb masa alahan ni ia mengeluarkan sejenis 'enzim' (kot...aku pun lupa dia sebut apa) tak pun vitamin semula jadi yg menjadikan anak pintar
ye ke kak? iye dia kata...

oh bukan la maksud aku tu
org tak alahan anak dia tak cerdik..
bukan bukan
anak korang lagi la bijak
cuba kalo korang alahan mcm aku
maybe lagi bijak bijak dan bijak, kalo besar2 dia jadi doktor, ntah2 kalo korang alahan mcm gini
jadi professor agaknye...atau doktor pakar...atau apa2 la yg lebih hebat
cuba bayangkan kalo aku ni tak alahan
yg konon2 anak leh jadi cikgu,
ntah2 jadi apa la anak aku kan...tak dpt jadi apa2 la kot (mintak dijauhi perkara yg tidak baik ke atas anak2 ku)
maklum la aku ni tak cerdik,
jadi tuhan tu adil....dia tanak anak2 aku ni ikut keturunan ala2 aku yg kurang cerdik
jadi Dia bagi la aku 'vitamin' lebih skit semasa mengandung...
amik ko alahan yg tak tertahan2
sampai mengeluh2 aku ni yerk
tak bersyukur
tak baik tau nyah

oh Tuhan,

alangkah bagusnya kalo masa ini boleh di putar cepat atau diundur
dengan hanya seperti mengalih mukasurat kalender meja je

Saat ini aku hanya terbayang
ketika melahirkan anak2 satu ketika dahulu
Dia permudahkan urusan itu buatku
Terima kasih ya Allah
Engkau maha adil dan saksama

tak perlu aku minum selusuh ke selisih ke selasih ke apa2 la seangkatan dgnnya
mmg ada pernah makcik aku bekalkan air tu...ehehehe
tapi masa kat labor room, nurse tanya...ada air selusuh ke nak minum
aku kata, air tu tertinggal
jadi telan air liur je la......ehehee
dan masih ku ingat...kedua2 mereka lahir dgn perktaaan aku ckp kat doktor
'doktor, nurse tlg...sy nak berak ni..boleh ke berak sini'
yg mdm1...doktor sempat tanya, ada suami di luar, kalo ada sy suh nurse panggil
owh sempat dia dtg...sbb dia baru je balik melawat aku waktu thari..
tiba2 jam 3 ptg aku msg...aku nak ke labor room dah...jadi belum sempat dia baring meletakkan kepala ke bantal nak tgk bola sepak di rumah..
dia dah ke spital semula...nak menyambut bakal 'pemain bola sepak antarabangsa'....uhuhuhuhu

mdm2 plak...jam 8 sempat aku punch card ke ofis baru,
8.30 aku ckp kat kawan opis...
kak sy rasa nak berak2 la....air dah kuar skit2...tapi tak byk
uish sha jgn la nak berak2 gini...gi spital la
pantas ku dail ringkas no hUBby
lantas kami ke spital yg berdekatan..
masa registration lagi la..
sempat nurse tu main2 pen sbb dakwat tak keluar
mentang2 aku tak jerit2 ye
sekali bila dah dikatil...dia kata...eh dah 5cm
harus buang apa yg patut dulu, tapi jgn diteran2 kat toilet...sy tgu di luar toilet
ingat, jgn teran2 tau...pesan nurse itu lagi..
lepas tu terus aku ke  labor room bersiap untuk keluarkan puteri yg dinanti

arh bila diingat...sakit jahit je paling berkesan dan nak nangis2 rasanya...
walau berkali2 nurse tu ckp, sori ye puan, skit je lagi,
tak kasar dia buat,....arhhh tapi...bg yg dah pernah rasa tu tau la

dan seingat aku la...tak pernah mana2 nurse atau doktor atau sister yg berckp kasar dgn aku
syukur....
pelik jugak bila kawan2 bercerita kena marah dgn nurse atau doktor
nasib aku kot...walau ada masalah hb rendah ke, tak makan vitamin ke atau berat badan turun sekilo seminggu ke...tak de lagi dimarah2...
cuma nasihat yg sebegitu2 je...
malah ada yg psiko aku pun ada tau
dia ckp 'puan, kalo darah kurang begini lagi, nanti kalo masuk darah, kat buntut tau, nanti ada parut hitam, 2 tahun nak hilang parut tu tau puan' kata nurse tu sopan...
owh sungguh psiko nurse tu....

tau je aku ni anti dgn parut atau malu dgn parut....
malu beb parut di perut ada lagi...
sbb tu ai segan nak mandi berduaan
ehehehee


di akhir omelan aku ni
aku nak ucapkan terima kasih byk2
kepada suami yg tercinta terutamanya
yg byk membantu menguruskan rumah walau dlm keadaan 'OKU'
anak2 tersayang....yg rajin bantu mama, kadang2 tu tanpa disuruh
adik je kurang nak memahami skit....
kepada teman2 yg rajin mengambil berat pemakanan aku
walau aku tak berapa nak makan...korang tanya berkali2...
kepada teman2 pejabat yg kurang paham, aku ni tak larat nak berckp..
tapi nak berckp/berborak jugak dgn aku..takpe aku maafkan
aku kata emel / sms je aku larat....tapi korang call2 jugak aku...adehhh
kepada adik aku, yg dtg hujung mgu tlg uruskan anak2 aku mandi, makan
uruskan pakaian2 aku yg bertimbun2...
kepada keluarga yg mengambil berat
kepada abah, yg kalo call mesti ckp
meh la sini anak2 tu...kalo tak larat...
aku ckp takpe bah, danish tu dah sekolah
baby tu malas la nak pisahkan dgn abgnya
mereka tu rapat
dan terima kasih abah yg tlg cari pengasuh
tapi tak jumpa2 lagi...sila cari lagi

terima kasih diucapkan...juga kepada teman bloggers atas doa/ucapan/dan seangkatan dgnnya

doa ku untuk 'kupu² syurga di dlm perut' ini
semoga kamu mudah dikeluarkan spt abg dan kakakmu
mama takut ter riak riak nanti tuhan tarik balik 'urusan itu'
bukan niat mama nak riak, cuma nak menggambarkan bersyukur
selepas dugaan alahan ini mama tanggung, tuhan permudahkan 'urusan yg bersalin itu'
tak sakit berjam jam
moga kali ini begitu jugak ye nak

dan doaku lagi
semoga kali ni ini dugaannya sekejap je...
cukup la sampai 3 bulan
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aku tak kuat melawan 'dugaan' ini
walau bertubi2 jugak org nasihat, lawan la skit..
ko boleh la ckp...ko tak rasa kan...
ko ingat aku suka???????
aku redha je ni....

sekian wasalam

25 comments:

~ yus ~ said...

Sabar ye Asha. Dugaan orang peknen ni mmg macam2. Bila anak dah keluar nanti, pasti hilang semua tu...

*Miss Geli^ said...

aik..kali ni panjang ko taip ni...semalaman ke taip ni?

hahaha..sabo la..dugaan je tu...nanti bila anak dah lahir, ilang la semua..
moga moga suami tengok pengorbanan isteri untuk zuriat dia

cikmOt said...

panjang citer ko kali ni...sib baik aku baca sampai abis tau...

cik dah ganu kiter said...

alahai siannyer kat akak...alahan teruk yek kali ni..dugaaaannn...

smga akak tabah smpi bln 8 yek..hrp2 alahan smpai bln ni ajer..dah syuh..syuh..jauh2 yek.

imanamani said...

cik asha...sama la kita... bawa bersabar na... takpe... bila dah bersalin ble makan puas puas na.... semoga ada lah apa apa alternative food utk cover energy...

Nurzairul Isma said...

asha... smoga kuat, tabah... sabar ye....

umilia said...

hrp2 smpai 3bln je dugaan ko ni kan..ade kwn opis aku ni smpai nak bsalin diduga cmni..tp alhamdulillah ms bsalin sgt2 la sng..Allah tu sgt2 la adil..aku pun tak tau nak ckp cmne sbb aku tak merase cmne ko rs..aku hrp ko tabah n sabo je yek..take care..

ardinihumaira said...

semoga akak tabah menghadapinya, amin..

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

hope semuanya selamat sehingga due nanti..sama la kita kak, masa preknen, azab, masa bersalin dipermudahkan..syukur

A N A K - A N A K K U said...

alaaa kesiannya...patutlah lame x dgr kabar...sabar yer dugaan tuue, moga di permudahkan segalanya

Ena said...

touching sampai meleleh dibuatnya asha oii.. huhu..

ena pun alah juga.. kedua2nya tp masa si kakak la yg hebatnya, masa si adik kurang sikit..

take good care asha.. moga dipermudahkan urusan..

rina a.k.a jaijina said...

tahniah asha, preggy rupenye ye..samelah kite, rina pon pembawakan jugak ni..kadang² dah tak daye dah nak lawan alahan ni..makin di lawan, makin kuat pulak..

dugaan ni, same²lah kite hadapainye ye..

Zarith said...

Zidah...1st tahniah dr aku....aku nk share ngan ko,,,,yg aku preggy skrg ni....aku pun x tau aku pregnant lagi,..so bile dpt tau.mulaler morning sickness...bukan tu jer bulan pertama semua makanan aku x boleh terima masuk sket keluar banyak2..mmg aku habis tenaga..masuk bulan ke2 aku kena tumpah darah..hospital adalah rumah no 1 aku...dh terbalik dh...bila tumpah darah aku kena fikir 2 nyawa,,,nyawa aku n nyawa anak yg aku kandungan...masalah ni berlarutan sampai 4 bulan aku pregnant....setiap kali tumpah darah mcm2 aku fikir...namun alhamdulillah masuk bulan ke5 semuanya ok....so skrg aku dh 7bulan++++ due bulan April ni..semoga semuanya dipermudahkan....

eima said...

sabo ye kak ...
aku doakan ko selamat & baby pun sama...

betui ke klu alahan boleh buat anak pandai ... cam aku ni tak de alahan langsung cam ne ...1st baby ....

rasa nye tak de kaitan la ..doc saje saiko tuh ...

..nOj.. said...

panjang nye. brape ari menaip ni.
sabo la wei. sabo byk2. tu je aku leh ckp. harap2 budak2 mdm baik2 je tak kacau2 mama

Echa said...

boboy kot yang ini.. takpelah... sabar... besar pahala ibu masa alahan ni... aku dulu pun camtu jugak... masa anak yang pertama.. sampai 6 bulan...

Zaidah said...

panjangnyer n3....tapi zai tetap habiskan baca...semoga cepat sihat yer....sama macam zai..bila peknen aje mesti alahan....sampaikan tak nak makan sebab takut n tak larat nak muntah....last2 masuk air kat spital...

Farazila said...

panjang lebar message yg nk disampaikan...
kak..semoga akk sihat sentiasa...Allah beri akk rezeki...jge diri akk elok2 yea

mamalieyna said...

Aduuhaiii..ptt la lama menyepi..rupanya..huuu` sian kamo..sabar ye..teruk jugak alahannya ye...

hope hanya 3 bulan pertma, next ok hopefullay...take care!

Ayuraza said...

salam kak...semoga akak tabah menempuh hari2 yang mendatang n semoga selamat bersalin..memang pun orang tak rasa memang takkan faham..take care n semoga urusan itu dipermudahkan seperti sebelumnya.....

.:fyzz:. said...

zidah..first of all.aku nih ktinggalan ketapi tanah Bangladesh gamamaknya..maklumlah aku la nih bz tahap buruh binaan..(sejak masuk keja nih..yarobbi keja byk gilest blekship...)..back to topik.tahniah jidah..ko mengandung lak yer..moga ko sihat dn sejahtera..dn jgn la stress2 sngt.k..ur pren ..pijot mama double SA..hehehe

Anonymous said...

future kazen adib & addin otw..bulan pose ke due k.sha..sabor ye..dugaann..

Zue AnnaLeeya said...

nape akak blh tertinggal bas neh... adoilaaaaa.... apepon tahniah yer asha atas org baru ittew...

dugaan alahan nih mmg seksa... itu yg pk seploh kali nak peknen balik... huhuhu.... sabo erk sha...

LYAfrina said...

sori sha..lmbt dtg sini:-(

alhamdulillah...
xpe sha.. nanti bila tgk j baby kat luar, sgala kepahitan akkan hilang
:-)

lya sntiasa doakan keselamamtan asha & baby

LiErOSe~QiEmi said...

saya bace dgn perasaaan takot.. risau tapi sampai abis.. saya pun preggy ni kak.. harap2, tak kena alahan teruk.. sabar ek kak.. walaupun tau akak dah cukup sabar huhu..