Tuesday, April 12, 2011

Koi org bandar Ikan Patin tersentap gak dgn harga RM13,000 tu...

gambar patin ni mmg dicuri baik dari izan

koi pun terSENTAP gak dgr cerita tu malam tadi...
sebabnye tak pernah la setakat hidup ni koi makan hingga ratusan ringgit...
tapi kawan2 koi kat sini ada yg jenis hantu patin walau bukan asal pahang...tapi dia mmg leh tau mana patin sedap atau tak...KALAH koi
tadi koi tanya la dia....MR.ZAM...'u rasa ok tak harga RM13K tu tuk 50 makang'...eh silap taip...ada G plak tambahang...sbb berckp dgn org ganu kang...
dia jawab...uish logik je tu...
sbb dia pernah dipelawa makang oleh kawan dia asal temerloh (yg pasti bukan aku la nak belanja dia makan kat kedai dgn ratusan ringgit tu..idok ler koi)
dia kata...kawan dia yg asal situ...belanja dia...berdua je...dah cecah RM300 lebih..itu hanya nasi, ulam dan ikan patin yg muncung (ikan patin sungai) dan di bagi diskaun sekali...sbb kedai tu kawan kpd kawan dia...
dia kata...harga patin sungai tu sekilo RM220 150 - 200 kalo tak silap harga taun lepas...
kalo yg sangkar mmg murah la skit...

patin ni kalo jual yg dah dimasak tuk part kepala je la...RM18..ehehe ini harga kat area R&R temerloh, ada yg RM16...ish tah la..koi pun tak hengat sgt dah...sbb kalo koi nak makan, koi beli dgn sepupu sendiri je...beli dan mak masak...mmg sedap la ikan patin mak koi masak...

jadi kalo koi dah berada di area TEMERLOH (kecuali di area R&R) koi tak pernah la beli di mana2 yg dah siap...koi beli fresh dari sangkar lagi...pagi2 my cousin anta (kena janji la dgn dia baru dia anta)

dan ikan patin ni kalo tak kena gaya nye...kalo org tak berapa nak reti nak cuci nye..mmg jadi hanyir la...
tapi kalo bab siang dan basuh2 ikan patin atau ikan sungai ni...abah koi la pakarnye...segala mende la dikeluar kan limau nipis ke dan lain2...eh koi tak pasan la dia basuh dgn apa...tapi mmg betul2 la cucinye...sbb tu mak koi suh abah koi yg cuci...
(nampak benor koi tak join sekali dlm masak ikan patin ni kan, bkn tak join,...koi nak tlg je tgk dah atas dapur..koi tlg kaco2 je la kuahnye...dan sambil tu hirup2 kuahnya yg panas2 tu dgn menggunakan piring...perghhhh meletopppppp koi ckp dgn lu....)

-----------------------------------------
tapi kalo koi berada di situasi yg tadi...
kira punye kira RM13K....koi bukan setakat sentap...koi pg bank buat pinjaman peribadi kot...
ahahahhaahhha nak gadai brg kemas pun tak cukup ni

sekian terima kasih..
kawan koi tgu entry koi buat ttg patin ni..

10 comments:

ardinihumaira said...

terkejut gak dni tahu sampai 13k..

eima said...

bapak mentua aku org pekan ..minat benor die ..
tp aku ngan family lain tak mkn .... heeeeeeee


tak gamak aku nk mkn sampai beribu ..beratus tuh ...huhu

~aSHa~ said...

dni....akak pun terkejut...ehehehe sbb tak pernah lagi membayar sbyk ratus2 pun...masak sendiri..

eima...itu la...kalo org belanja lain la kan...

@juera said...

13k..amboi mahalnya..nsib baek koi x mkn ikan patin ni..klu idok naye la nk mmbayonye..

mamalieyna said...

gilerlah...bleh pengsan time dpt bil..ngee..

tapi time lunch td, dok ckp2 ngn org pahang, diorang ckp..eh mahai bebenor tuu...area sana ikan patin, senang dpt...huuu~

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

mak aiii.. 13k nko??..
tersentap gak mak nyah dengo brita td..
haiissh, awat mahal bebeno tu..
kat sini sekerat rm8 gitu je rase, kalo kapla ai tak pasti sbb mak kureng suke nyahh.. hahaha,
asben ngan bigboss aje makan, ai amek kuah je..
kl asben nk mkn die masak seniri je.. hehehe.. sng, mkn sapai kenyang!!!

Ena said...

tu la..

kitorg pun sentap gak ngan mende tu.. haishhhhh!!..

deme tu pun.. sebelum makan tak tanya dulu ke brp regenye?? main order je ye? ish ish ish....

Sharinginfoz said...

Mahal betul kan.. hmmmmmm nasib baik tak suka ikan benda alah ni

Zura said...

mahalkan..tp tue tuk makan 350 tetamu erk..??tp gambar atas tue mmg menyelerakanlah asha...

~aSHa~ said...

a'ah tuk 350 rupanye bukan 50...saje je org propaganda dgn angka yg salah kan...