Friday, August 19, 2011

Jumaat Nan Indah...mari kita refresh balik ingatan kita...

Kesinambungan entri tempoh hari


Rukun Islam ada lima (5) perkara :

ertinya menyembah dan mengabdikan diri kepada Allah melalui seluruh kehidupan kita, jiwa raga kita dan harta milik kita sehingga tertegaknya KEISLAMAN yang sempurna.(1) Mengucap dua kalimah syahadat

 'Aku naik saksi bahawa tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH dan Nabi MUHAMMAD itu adalah pesuruhNya" Dengan Syahadatain, kita mengabdikan diri dengan hati sanubari dan dengan pengakuan lidah kita bahawa Tuhan yang Maha Esa itu adalah ALLAH s.w.t. dan Nabi MUHAMMAD s.a.w. itu adalah pesuruhNya.


 (2) Sembahyang lima waktu

 Dengan solat, kita mengabdikan seluruh tubuh badan kita menyembah kepadaNya. Mulai dari lidah membaca, tangan bergerak, mata, telinga dan fikiran terpusat dengan mengikut susunan rukun solat yang diajarkan oleh Nabi s.a.w.


(3) Berpuasa sebulan dalam bulan Ramadhan

 Dengan berpuasa, kita mengabdikan hawa nafsu dan segala keinginan kita kepada Allah. Dengan menahan nafsu makan dan minum serta menjauhi segala laranganNya, secara tidak langsung akan melahirkan rasa keinsafan di dalam peribadi kita serta meningkatkan ketaqwaan kepada ALLAH s.w.t.


(4) Menunaikan zakat

Dengan zakat, kita mengabdikan kepada Tuhan dengan menyerahkan sebahagian dari harta milik kita kepada mereka yang berhak menerimanya mengikut agama.


(5) Menunaikan haji ke Baitullah (Mekah)

Dengan mengerjakan Haji, kita menyembah Allah dengan harta kekayaan milik kita, dan mengunjungi ke Baitullah kepada mereka yang mempunyai kemampuan sekurang-kurangnya sekali dalam hidup.

3 comments:

cheqna said...

terima kasih untuk perkongsian ini =)

~aSHa~ said...

cheqna --> sama2 kacehhh

Masni Syafie said...

rangsang minda hari jumaat..=)