Wednesday, August 28, 2013

Mak mak sedara yang Perasan

dalam adik beradik aku..ada 2 orang jerk perempuan... 5 lelaki...
jadi kami berdua mmg agak rapat la...
mama yang perasan anak buahnya ikut muka dia...huhhhhhh 
ni anak adik aku...muka dia mmg ikut adik aku yg lelaki tu...

mummy pun perasan kan...


arhhh semua ikut perasan dah...ehehehehe..yg baju merah tu anak sedara yang sulung..dah darjah 2...lahir 31 Ogos tu...tak lama lagi besday dia...


si budak kecik ni lupa perkenalkan namanye...amani namanye..
dia pun jenis kalo depan kamera terus POSE...
mengada2...ehehehe...ibunye takde la jenis gitu...abahnye pun...

mesti menurun peel mama n mummy ni kan kan kan....

Jamuan Raya My Kids Genius dan Jumpa Bakal Besan dan Bakal Menantu

kami...danish yg snap kan....

nak suap sendiri jerk...

pandai bawak diri dah ni....menari2 aje...sorang2 dia jerk...

persembahan anak2

uhuhuhuhu anak dara dgn 'boipren' nya..hakim...sabar je la
si hakim pun berbaju merah....sedondon pulak yerk...

si adik pun ada 'bakat' memikat tu.....

sempat dating mereka berdua ni....uhuhuhu

masa majlis ni berlangsung...aku terjumpa si mummy hakim ni...
....dia pun nak kenal maisarah (xpernah kenal sbb maisarah mmg balik awal dari hakim)...
dan masa aku tanya...(aku tanya sbb terdengar dia sebut nama maisarah sblh hakim)
'mak hakim ke ni' dia kata 'ya saya, ni mama maisarah yer, owh kena kenal ni'
ehehehehe rupanye mummy hakim ni pun dah tau 'hubungan' mereka berdua...dia kata hakim ada bercerita kat dia....sabar jer temah..ekekeke...maisarah gitu la..cite pasal hakim...hakim ni pulak selamba je peluk maisarah time balik....oyoyoyyoyo....mak hakim tu org hawaii....si hakim tu ikut muka mummy dia la....




Monday, August 26, 2013

Bercuti ke Langkawi

Percutian tempoh hari (Mei) 

punya la amik masa untuk abdikan disini..nampaknye gambar raya tahun ni...raya haji nanti la kot publish..ehehehe....mak jemah ni selalu buat buat sibuk...

ok teruskan pengceritaan dari kesinambungan Mei spt di link diberi



kami sampai sana dah thari....lepas makan2 thari dan cari kondo yang disewa  kami ke Pantai Chenang
dah alang2 ke situ gi la masuk ke Underwater World...bawak budak2 ok la masuk kat sini...kalo kita mak mak yg kaki shopping...tak masuk pun takpe kan...



aktiviti dalam ni melihat2 ikan yg pelbagai jenis...obor2, tapak sulaiman dan ada juga burung bangau, penguin...budak2 mmg suka la tgk




habis diterokai...dah lewat ptg time ni..tak ramai dah pengunjung...







ini harga tiket untuk rujukan sesiapa yang berminat nak gi nanti....

pada sebelah malam kami singgah ke Haji Ismail Group....(usha-usha dulu...tak beli lagi...tapi my brother n sister dah beli coklat2 dah)

Next day kami ke Idaman Suri dulu...
sementara menunggu kaum hawa mencuci mata dan bayar  'zakat'  dalam tu...mereka duk main kat luar....
kalo nak ngekor mak mak.....tak senang mak jemah nak belek2 pinggan mangkuk

sebelah petang....mereka mandi manda di area kondo yang tempat kami sewa tu 

Selepas dah rehat...kami keluar lagi (eh apa barang gi bercuti duk dalam bilik je kan....bukan honeymoon)
agenda seterusnya kami ke Makam Mahsuri 


Tiket sebagai rujukan...
kalo yang dah pergi ke Langkawi berulang kali malas dah masuk kat sini kan...
tapi oleh kerana kami bawa mak abah...jadi masuk la tgk...nanti kata tak sah la kalo gi langkawi tak gi sini

 lewat petang kami dibelanja oleh adik menaiki bot round tasik... tempat ni namanya Pulau Lang kot...eh mak jemah lupa la....sori sori...tapi kat sini la tempat untuk aktiviti Eagle Feeding (Bagi Makan Helang)
 jurumudi kami ni akan mengangkat enjin bot dan membuatnya berbunyi seperti sesuatu untuk menarik perhatian burung helang (burung2 ini telah dilatih begitu) Makanan yang disediakan untuk Burung Helang ini adalah kulit ayam. Kulit ayam ini diperolehi dari restoran terapung di kawasan sungai ini.

sebenarnya burung helang banyak yang datang..tapi kami tak sempat nak ambil mereka berkumpulan....ye la mereka terbang ke sana ke mari kan



Aktiviti seterusnya bagi makan ikan pula....banyak sangkar kat sini....
makanan memang telah disediakan oleh penjaga sangkar ni...
jadi kami hanya tgk je la...kalo berani boleh cuba bagi makan pari ni....


Aktiviti hari akhir adalah....kami ke Haji Ismail Group lagi...
 Beli mana yang terlupa beli...
sementara budak2 tinggal dgn mak dan abah.
adik pun tak berapa sihat time ni...selsema..



kat sana aku try guna GPS...ermmmmm
tak jadi la nok...ok lagi kalo guna GPS ni di Kota Bharu..tak sesat aku walau first time aritu drive di KB...

Sekitar Majlis Pertunangan Abang saya di Melaka

spesen jer kan adik beradik ni duduk.....

Hantaran dari kami warna purple..... 


hantaran dari pihak perempuan


\
kami yang hadir... 

mereka with parents

Thursday, August 22, 2013

Mainan Politik

'mainan politik' berlaku di mana2...tak sepertinya melibatkan parti2 politik yang sedia ada...

'Mainan politik' boleh berlaku juga di rumah kalangan keluarga, di jabatan2...pejabat2 swasta atau kerajaan...atau di mana2....

saya dah faham dah kenapa kadang2 sesuatu yang suam suam kuku boleh ke atas...yang berkebolehan turun ke bawah.....

terima kasih kepada informer....

orang bawah takkan didorong maju oleh orang di atas, berdiri lah sendiri walau anda dah cuba n mencuba berdiri (ingat anda tetap dicantas ehehehehhe)...orang di atas akan berusaha mendorong orang sesama level walau ratusan mata memandang bahawa ia tidak patut didorong malah diambil tindakan sewajarnya......



eh kes apakah ini?

hakikatnye...inilah mainan politik duniawi....Tuhan Maha Mengetahui....jika kita berselindung lagi...kita sendiri yang merasa bahangnya....tuhan tak bayar terang2...tapi Dia bagi sembolik.........


Apa Itu Politik? Apakah Politik?

Apa itu politik?Definisi politik sangat variatif, ada yang berpandangan positif dan ada yang negatif. Politik sering didefinisikan sebagai penggunaan kekuasaan atau kewenangan, suatu proses pembuatan keputusan secara kolektif, suatu alokasi sumberdaya yang langka (the allocation of scarce resources), atau sebagai arena pertarungan kepentingan yang penuh muslihat (Heywood, 2004:52).

Lima unsur yang selalu ada dalam definisi tentang politik:

1. Kegiatan manusia
2. Berhubungan dengan orang lain (social activity )
3. Muncul karena perbedaan (pendapat, keinginan, keperluan, kepentingan)
4. Adanya konflik (ungkapan pendapat yang berbeza, persaingan berbagai tujuan, benturan kepentingan yang tidak dapat dipadukan)
5. Keputusan (sebuah keputusan kolektif yang mengikat sekelompok orang).

Apa itu Politik?
Apabila disebut politik, banyak orang akan mengaitkannya dengan parti politik. Kebanyakan orang menganggap politik itu adalah parti politik. Begitulah ceteknya kefahaman orang-orang kita tentang politik. Sistem pemerintahan yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen yang pemimpinnya dipilih oleh rakyat telah menjadi sebati kepada rakyat negara ini. Di bawah sistem ini terdapat parti-parti poitik yang mempunyai berbagai agenda dan idea untuk mentadbir negara. Oleh kerana istilah politik yang difahami oleh kita telah disempitkan pengertiaannya maka sesiapa sahaja yang ingin bergiat dalam politik maka dia haruslah memilih atau menyokong parti politik yang disukainya atau mewujudkan parti politiknya sendiri dan kemudian membuat persiapan untuk bertanding dalam pilihanraya. Kepada kita sistem demokrasi berparlimen ini telah menjadi seperti satu aturan agama yang tak boleh diubah-ubah lagi. Siapa yang berani nak ubah, kesalahannya sama seperti melakukan satu dosa besar.


sumber penuh dari : klik link ini

Sunday, August 18, 2013

Fitnah


kalau kita tidak tahu perkara sebenarnya dari mulut orang itu sendiri...janganlah kita menyebarkannya
kerana fitnah itu besar dosanya.....

ingat...tak tau cerita sebenar...anda yang menanggungnya...
kerana apa yang anda tulis....kenampakkan anda tidak tahu apa yang anda tulis...
jangan mendengar terus melenting dan membabi buta mencaci orang....

sabar itu ada hadnya....
tibalah masa anda....

Friday, August 9, 2013

2 Syawal



Sebelas bulan Kita kejar dunia, 
Kita umbar napsu angkara. 
Sebulan penuh Kita gelar puasa,
Kita bakar segala dosa. 
Sebelas bulan Kita sebar dengki dan prasangka,
 Sebulan penuh Kita tebar kasih sayang sesama.
Dua belas bulan Kita berinteraksi penuh salah dan khilaf, 
Di Hari suci nan fitri ini, Kita cuci hati, 
Kita buka pintu maaf.
Selamat Idul Fitri 







See more at: link

Friday, August 2, 2013

Semasa di ABIM

anak dara ni kalo boleh tiap2 bulan nak celebrate besday dia....
ni masa berumur 4 tahun....





abg danish semasa 6 tahun....masa 7 tahun buat kat rumah dgn family sahaja





hadiah dari ABIM...

sharing daripada team

Perancangan Allah ITU INDAH. Hajat Untuk bertandang  Ke Felda Jelai 3 Allah Rezeki Dengan mudahnya. Kak Cik Jadi Ke nak datang sini.....

Labels