Tuesday, September 28, 2010

Walau Free Bukan Tak Bagus, Rasanye Lebih Bagus dari Taska lain...pendapat peribadi

ha ini jawapan parent yg mendapat faedah FOC dari permata...bestnye kak..jeles aku tau...kalo tahun ni sempat lagi tak dikeluarkan dari yayasan dan dimasukkan balik...jimat rm900 sy kak taun ni...nak cuba la...rezeki tu kak...

ha menjawab kepada pertanyaan pengkomen sorang tu dia kata... tp klo free2 pown, takot bajar kt sana tak bagus... -.-"

oh silap benar kamu komen begitu....

spt salah sorang parent yg sy contohkan di atas tu..dia kata...kat taska ni lebih kepada mendidik...tapi kena sokongan ibubapa jugak...pagi2 kena bersihkan anak2..rasanye kawan2 aku kat putrajaya pun mmg kena pastikan anak2 dah mandikan pagi2? so rasanye takde masalah sangat...dan oleh kerana bayaran pun murah, komitment ibubapa sgt2la diperlukan...bagi memastikan anak2 ini dapat dididik dengan baik....

alah bukan taska ni je pun yg memerlukan komitmen ibu bapa, yg kena tgk report buku anak2 hari...rasanye sekolah kebangsaan ke sekolah menengah ke...atau mana2 ipt la...ibu bapa kena la bagi komitmen dan kerjasama untuk memberikan didikan yang baik tuk anak2 kan...kita tak boleh harapkan guru 100%...betul tak? sbb tu wujudnya PIBG...ada paham?

ibu bapa perlu tahu jugak apa anak2 buat kat sekolah/taska...mmg kena tau...tak kan nak lepas tangan kan? kan?

owh ye lagi..faedah yang anak aku dpt di taska ini adalah :

1) boleh mengaji, malah last year dia leh hafal surah2 muqqadam tu...Alhamdulillah....sila rujuk sini berkenaan program hafazan 23 surah untuk my mdm1, tahun 2010

2) pandai la menyimpan selipar, beg sendiri di tempat sepatutnya..bukan main bersepah je depan taska..

3) ada buku laporan apa aktiviti aanak seperti disini, seronok baca buku ni..baca sambil gelak2...

4) pandai mengira, menyanyi (ye aku tau taska lain pun pandai, malah anak kawan aku yg anta taska lain, sebaya anak aku leh menulis dgn elok dah)

5) pandai mewarna dgn agak kemas, takde la nak conteng2 je kat kertas...mean kalo kaler dlm gambar bear tu, tak keluar la dah garisan

6) pandai la kira one two three...sampai twenty....mean ada gak diselit2 bahasa english

7) dan tau kalo bilangan 2 tu mcmane..takde la 2 tu dia tjk 3 jari..

8) pandai baca doa dalam 3 versi, arab, makna bahasa melayu dan english...owh Allah, thank you give me bla bla bla...aku pun tak paham, pelat..tapi aku tau dia baca dlm english....akhir sekali ayat dia... from fire...(lindungi dari api neraka kalo tak silap)

9) pandai berkawan

10) suka pg sekolah, takde la nangis2 nak pg sekolah tu...(nangis masa nak mandikan je..sbb tido lewat kena bangun awal)

ermmm banyak lagi rasanye...tak sempat nak fikir dalam masa singkat ni..

Guru-guru taska ni plak mmg berkursus, terlatih, ada sijil dan sebagainye..mean bukan guru taska yg diinterview oleh pemilik taska sahaja...mean guru2 terpilih...gaji pun dibayar kerajaan...mean ada kenaikan gaji, ada bonus...so cikgu2 pun takde la riso org bayar ke tak yuran kan...

maaf ayat carca marba...nak segera..tapi nak gak menjawab persoalan dikomen2 di entry sebelum ini....

malah masa aku mula2 masukkan anak kat sini...aku cite kat kawan ofis...mcm2 la aku cite faedah yg anak aku dpt....wah pegawai sini pun tertarik tau..walau dia mampu anta anak dia ke taska international yg bayo sebulan rm350...belajar semua in english la...

tau je la kan mcmane cara aku bercerita...mesti dgn penuh semangat buat org tertarik...dan mereka pun mendapati anak2 mereka dapat faedah2 dari taska ni...guru2 taska tu mmg bagus...thumbs up untuk mereka..


*hari kamis taska ditutup AWAL kerana, ikut waktu kerajaan...di Terengganu, kerajaan habis keje jam 3.30 petang...bagi WBP 2....kalo WBP 3, jam 4 petang....so taska kat tmpt lain ikut kerajaan negeri tu ye

19 comments:

☆iz-AnN a.k.a cOmOt☆ said...

sronok kan bila nengok perkembangan anak2...
memana pun bagus, tapi kalu kena gayanya...
yang aku rasa takut kalu taska asuhan...adeh, banyak tul kes baru skang...

az rina a.k.a jaijina said...

wah, anak asha bnayk yg dah tau ye..baguslah..

kalau anta anak mane² pon kimitmen parents yg penting..barulah kat sekolah dorang boleh fokus..

..nOj.. said...

mcm masa memula nk tukar taska kat sini dulu, seme mak pak kemain risau. sbb tokey taska baru kenakan berbagai syarat, antaranye, budak2 kena mandi seblum dtg taska, budak2 kena pakai uniform, pastu jadual budak sgt padat, tanpa masa tdo seperti taska lama. memula mak pak mmg komplen tak henti2 ckp budak nk rehat la, takde masa nk mandikan anak pepagi. tp bile sebulan je budak2 kt taska tu, dh hafal al-fatihah, seme mak pak rase teruja.

mmg rase teruja sgt.

dan paling aku teruja bile smlm daryn duk meniarap atas lantai dan menjalar, aku tnye dia 'daryn swim ke'. dia jawab 'no, snake'. ok masa bile lak aku menjalar mcm ular dan suruh dia tiru? hahahah

dah suka sgt anak umur dua tahun dah pandai mengira one to ten dan satu dua tiga sampai sepuluh, juga abc walaupun ade gak huruf skip2

eh tetiba aku buat entry kat sini plak. hahaha

Ain said...

akak setuju sangat2 dengan pernyataan asha tu....

so far, selain 2 kelemahan yang akak share kat atas tu, akak tak jumpa lagi kelemahan2 yang lain.

tujuan akak kongsikan 2 perkara ni supaya kengkawan yang belum ada pengalaman dengan taska permata boleh pertimbangkan samada anak masing2 sesuai atau tidak dihantar ke situ. contohnya parents yang kena keluar rumah seawal 6 pagi, akak yakin dorang mesti tak sempat nak mandikan dan tukar diapers anak2.

so far, rasanya taska permata ni memang the BEST.

1. ruang belajar yang sangat luas dan selesa. satu banglo besar hanya menempatkan 50 orang murid saja dan setiap seorang cikgu dihadkan kepada 5 orang pelajar.

2. buku laporan untuk setiap anak. setakat ni akak tak jumpa lagi taska yang wajibkan anak2 ada buku laporan harian. bagi akak, buku ni sangat2 penting untuk kita monitor anak2 sbb segala aktiviti, tingkah laku dan masalah anak2 di sekolah direkodkan.

3. pendidikan agama memang sangat2 ditekankan. walaupun sarah baru umur 2 tahun lebih, syukur dia dah pandai baca doa makan dan tidur siap dengan makna sekali. setiap hari kids yang umur 3-4 tahun diajar menghafaz surah2 pendek 2 kali sehari. setiap tahun kids yang terpilih akan dihantar untuk join pertandingan diperingkat negeri pulak.

4. aktiviti anak2 bersama ibubapa setiap minggu. parents wajib hadir ke taska untuk join aktiviti dengan anak2 selama 2 jam setiap minggu.

5. bukan hanya untuk anak2 parents kerja gomen jer tau, anak2 yang mak ayah tak kerja pun boleh hantar ke sini.

kalau tak rebut peluang memang rugi sangat2....

pssst, dah macam nak buat n3 pulak komen akak ni...

moga dapat membantu menambah info kengkawan yang lain....

~aSHa~ said...

izan...mmg seronok...taska yg terlibat tu kata nye tak berdaftar kan? lagipun itu semua bagi aku adalah ketentuanNya...telah tersurat dan tersirat anak akan pergi ddgn cara begitu...

E.d.Y said...

semoga anak2 dapat didikan yg terbaik...

~aSHa~ said...

az rina --> tu la..tak kira dimana..komitment ibu bapa mmg diperlukan kan kan

~aSHa~ said...

nOj --> sgt2 teruja kan bila tau anak pandai itu dan ini...terasa dia paling bijak..walau kita sendiri tau..ala anak org lain lagi pandai...tapi nak gak terasa anak sendiri tu bijak itu dan ini..kita pun teruja je bila cerita kat org...seronok kan

~aSHa~ said...

ain --> kak.akak buat la entry..ayat2 akak tersusun kemas dan cantik je...boleh sy link kan ke blog akak lak...best kan kak...byk faedah..kelemahan yg kena mandikan tu rasanye boleh di atasi..sbb kat taska ni mereka kata, kalo rasa anak tak tahan sejuk, leh bersihkan muka, tuko pampers dan sebaginye...mean jgn la serabai sgt...sbb anak2 akan terus belajar....sian lak cikgu nak uruskan anak kita...cikgu tu pun anak sendiri yg nak diuruskan..boleh je dia buat sebelum pg keje...

~aSHa~ said...

Edy --> tq dik..amin

.:fyzz:. said...

zidah..maksudnya hang nak tukar taska damia n danish ke..atau mmg nak stay kt Yayasan..tp tgk dari perkembangan anak2 ko..depa sngt la very good kan..byk benda yg dpt dipelajari...tak kisah la yg gomen ka private ke..janji anak kita dpt ilmu yg sewajarnya..

lusa aku kena pi perjumpaan ngan cikgu nak sign report book kak pia..

.:fyzz:. said...

tui kata izan..hari nih ada kes lagi baby meninggal kt nursery..

..nOj.. said...

eh dtg lg. lupa nk ckp pasal report book. memula tgk report book, rase nk gelak kuat2. kejadah budak2 kecik ade report book. dah tu mak pak kena sign masa ambk. dh rase mcm anak skolah menengah je. pastu bile anak2 buat lukisan, tampal dpn pintu suh mak pak tgk. memula mmg gelak. tp ade kebaikan seme neh.

sekian

mamalieyna said...

bertuahnye ada peluang antar anak kt situ kan...teringin betul..sure anak2 cepat belajar kan...huhu..

eiffel said...

oke..aku terasa...haahahahaaha :P



tp betulla kan..parent ofkoz nk terbaek tok ank meka (wlaupown aku lom kawen g)

klo smua da kata bagus..ley ler soh aunty aku msok kan kezen aku kt situ... :P

Nurzairul Isma said...

hanta anak kemane pon..komitmen dari parents come first.. kan?

imanamani said...

... overall...no 1-10..best tu.... dah nama nya TASKA..taman asuhan kanak kanak...

takkan nak lepas tangan semua kat taska kot..apa function jadi parent kan... mdm asha... kira dah banyak membantu taska tu.. kalau bagi yang berkerja tu ada masa ke nak ajar anak anak mengaji ? solat ?... fikir fikirkan...

cheqna said...

cabaran bagi ibu2 yang bekerja kan??

fbi733 said...

HANYA UNTUK BERKONGSI OK...
Menonton tv pun boleh dapat duit!!! Bagaimana tu?
Tengok ke akaun bank, wang masuk $2000.00.
seminggu kemudian tengok ke akaun bank lagi,
wang masuk lagi!! Tapi kali ini $3400 pulak.
Betul ke ni? Boleh percaya ke?
PERCAYA ATAU TIDAK ANDA BOLEH TENTUKANNYA SENDIRI!!!

http://www.UntungPantas.com/?id=fbi733 (jangan lupa untuk ADD TO FAVORITES supaya senang untuk anda datang kembali.)