Posts

Showing posts from April, 2010

InsyaAllah....

InsyaAllah, aku telah bernazar kalo aku dpt APC tahun ni...duit tu akan di bahagi dua..satu tuk parent aku satu part lagi tuk my soulmate...teman sekatil....ehehehhehehehe

Majlis APC akan berlangsung pada 5hb Mei 2010.... di Putrajaya....

ucapan khas tuk penerima duit APC tu nanti

my mom n dad ; thanx a lot...sbb byk bantu akak...jaga anak..ehehehe...time sibuk last year...mak abah sanggup dtg tlg jaga anak...siap kipnap anak kami bawak ke kampung....jasa mu tidak terhingga

to my dearest hUBby --> u layak dpt...sbb u byk tlg ai anta anak, amik anak time yu tak outstation...itu la pengorbanan terbesar yg membantu ai nampak agak cemerlang last year...oh ye tlg beli breakfast..sbb yu tau ai tak kan keluar kalo boss ada....so thanx a lot dear...i love u....

UPDATED : aSaLnya Gabungan Perkataan, terus boleh digunakan

pagi ni just nak share berkenaan perkataan:

brunch = breakfast + Lunch
maksud nya : (makan pagi yg lewat sekitar jam 11 pagi)

petua = pesanan + orang tua tua
maksudnya : (nasihat atau tunjuk ajar yg diberikan oleh seseorang mengenai sesuatu perkara; nasihat yg dijadikan panduan: Apabila kamu hendak melintas di jalan raya ikutlah ~ latihan melintas ini. berpetua memberikan petua (nasihat, tunjuk ajar).


dan apa lagi ye kawan2? mesti korang biasa dengar kan?

meh la share sama2 kalo korang ada...gabungan perkataan dan bila sesuai dijadikan satu perkataan dan diiktiraf oleh dewan bahasa

UPDATED:

BORAN = BORING + BOSAN ??? (dari izan) - actly ada ke ni? kat indonesia ada
http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=boran

ANDARTU = ANAK + DARA + TUA (dari ieda Al-Habsyi)
maksudnya : gelaran atau panggilan yg bermaksud anak dara tua
http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=andartu

ANDALUSIA = ANAK + DARA + LANJUT + USIA (dari zue @ annaleeya)
yg ni belum dikeluarkan dlm kamus.....ehehehehe tapi aniwei thanx, mmg sela…

Award

Image
wah bangga dan terharu sekali dapat dua award dari RYNA...
thanx ye dear....semoga bahagia selalu dan murah rezeki...nanti leh bagi award berserta RM...erk? mata duitan tul aku ni....ehehehehe ryna jgn caye dgn kata2 tu... so spt biasa kalo dah dpt award atau tag... pass pass la kan....nanti mati disitu je... sy nak bagi adehhhhhh sape lagi ek tak pernah sy listkan? uwaaaaaaaaaaaaaa jem time ni nak pk.. semua dlm list sy layak dpt award ini sila amik (senang nye keje ko ek) tq

Solat Dhuha, (Murahkan Rezeki Menolak Kepapaan)

Image
Alhamdulillah kita masih lagi bernafas hari ini.. marilah kita panjatkan kesyukuran ke hadrat Ilahi..
disamping itu, marilah kita sama2 berusaha dan juga sentiasa berdoa kepada Allah supaya memberkati dan meredhai rezeki kita. arini saya nak kongsi sedikit ilmu yang kawan2 dah tau rasanye..cuma sebagai ingatan kepada yg lupa seperti saya ke....marilah kita sama2 membuat solat suna dhuha supaya rezeki bertambah berkat dan bertambah2...amin
so ini hasil carian saya di intenet...
Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam sendiri ialah sembahyang sunat Dhuha.
:"Kekasihku Rasullullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat sembahyang Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan" ( Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim )

Dalam riwaya…

Bukan Sombong, tapi Hari Selasa adalah hari....

Di kesempatan ini, terlebih dahulu saya memohon maaf andainya sy kelihatan sombong dan tidak menziarahi tuan puan sejak dua tiga menjak ni....oleh kerana kekangan masa...sy terkejar itu ini...tambahan pula stik broadband saya rosak....nak baik....mcm lambat je dpt...so cdg je beli je la alternatif lain...2 kali pegi celcom dah..kecewa akak ni....

terima kasih kepada sahabat handai yang sudi menziarahi saya..sekali lagi maafla tuan rumah tidak sempat melayan dgn kuih muih dan hidangan mata lain2...

tambahan ari ni selasa adalah hari padat bagi saya (xtahu nape)....boleh lihat entry ttg diari hari selasa dulu DISINI.....

skrg ni mmg sedang sibuk persediaan untuk roadshow ke kelantan...ajk jemputan la boleh nangis2 jadinye kalo tak tahan..ehehehee...lepas menjemput...update yang reply kehadiran....kalo tak reply...call plak...(tapi ini sy tak buat lagi..ehehehhe).....kena asingkan VIP2, Dato'², tempat duduk sesi program dan tempat duduk masa makan, tapi bila program berlangsung...ajk ni…

Desperate Housemen a.k.a Lelaki Terdesak

salam....hujan masih lagi mencurah-curah di luar sana...ada yang bersyukur, ada yang tersungkur ( licin ) dan ada yang berdengkur....namun semuanya ada hikmah disebaliknya..terpulang kepada kita untuk menterjemahkannya.....

deseperate housewives? familiar je tajuk ni..hehe...setiap hari selasa.. TV8 ...maka si suami akan menjadi desperate housemen...melayan karenah anak-anak...remote berada di tangan permaisuri hatiku....time ni kalo anak-anak cakap mama cantik banyak pun..wat derkkk je....hehehe....thats life....( psstt...cik puan jelita asha...bleh panjang lagi ke )...sebenarnya..disini ada klik video yang menarik yang menggambarkan lelaki yang berstatus suami dan bapa kadangkala menjadi DESPERATE HOUSEHUBBIES..enjoy...... salampapa mdm

Hujan itu Rahmat

Image
(gambar ihsan google)
Maaf kalo ada yang rasa sy mementingkan diri..tapi kadang2 terkeluar di hati kecil ini....sy sgt suka waktu hujan..kerana ada rezeki tuk sy ....tapi terdetik jugak perasaan kesian kat org lain, yg susah mencari rezeki di kala hujan....tapi hujan bukan sepanjang tahun kan? panas pun bukan sepanjang tahun....jadi tuhan tu dah bahagi2kan rezeki masing2....kadang2 sy pun berasa susah jugak waktu hujan, susah nak anta anak ke taska, susah nak buat urusan luar...

“Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya) .” (…

tag sepuluh dari Leily

Image
pagi ni kita layan tag dulu kali kedua buat tajuk@tag ni, so copy paste yg lama je ye dapat tag dari http://lilo80.blogspot.com/

Copy tajuk entry “sepuluh” dan paste di post anda. Anda dikehendaki untuk menjawab sepuluh soalan di bawah dengan menggunakan bahasa melayu sepenuhnya
1. Siapakah diri anda di rumah?
di rumah? sy bos kot...itu yg laki aku perli aku...mcm bos je arah2, mintak tlg skit kata arah.....huhh malas nak terang lebih lanjut..ahahahaa...
tapi yg pasti saya adalah mama cantik... di rumah skrg ye..kalo di rumah mak lain plak cite nye dan jugak mentua..
2. Siapakah diri anda disamping rakan?
ermmmm rakan sekerja ke rakan bloggers ni? (aku plak tanya soklan..muahahhaa)
sy adalah teman tapi mesra dan tak mesra
3. 5 benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai
3.1 bercuti, mmg tak tercapai2 lagi neh....mencik....(kalo ikut suami pg ceramah bukan kira bercuti ye...)
3.2 sy nak kereta mewah....(mesti la kena idam ni)
3.3 sy nak duduk rumah sendiri (sedih rumah terpaksa disewakan..…

Sekarang Makin Mudah Jumpa Wang ini

Image
wah dulu aku tercari2 duit ni nak simpan skrg ni keluar je duit kat bank....mmg dah ada...ermmm kata terhad? ehehehehehehehe kalo korang tak caya pg keluar duit ye...lepas tu bagi aku...
(lya im so sori tak dpt publish entry selongkar tu...sbb dah cuba byk kali upload gambo...pesal tah tak kuar...dari pagi lagi)

Breakfast ku di Sponsor

Image
1. Sila copy gambar cekodok di atas done 2. Sebutkan nama Penghantar Sarapan cokodok

zue @ annaleeya + lya (eh ye kan lya bagi?)


3. Bagi tahu kenapa cekodok pisang menjadi sarapan pilihan anda.....

perghhh segala jenis makanan dari pisang mmg aku suka..ehehhehee aku sebut pisang ye jgn salah taksir plak


4. Tag game ni hanya boleh di post kan pada waktu pagi sahaja.. 'before noon'

8.30 kira time brekfest la kan



5. Last sekali,pass kan tag game ni kepada 4 rakan2 anda yang lain..

- izan
-@juera
- gina marna
- sape lagi ek xmakan pagi...meh amik...(aku tahan lapo ni...tak leh nak memikior sgt)

dan aku belanja teh tarik jugak amik la......kang tercekik..aku dah tercekik..mereka tak banje air..aku kena beli sendiri...tapi khas tuk korang aku ada (gambar dari en google)



Alhamdulillah...Syukur...

Image
dah...jangan terpedaya pada gambar...ini gambar bukan aku yang punya...terang2 nama orang lain dan aku cilok...:P
alhamdulillah, syukur kepadaMU ya Allah kerana hingga ke hari ini kita masih diberi peluang untuk bernafas di bumi ini...selamat hari jumaat kawan2...ari ni aku cuti...so korang apa plan rehat ni???

Hari ni Hari Gaji Kerajaan????

Image
(gambar ihsan google)
ceh ayat tajuk tak bleh blahhh..



eh tapi aku betul² terkejut jugak la pagi tadi...diberitau arini gaji..ermmmm



list2 perbelanjaan belum dibuat...esok nak balik kg....nanti kang barang KEPERLUAN belum beli...benda lain plak dibeli dulu...so malam ni MALAM JUMAAT...jadi mari kita sedekah jariah atau bayar zakat ke kedai KAK KIAH...



ermm duit bulan lepas berbaki lagi (ayat berlagak nak mampus tak?) ehehe setakat baki 2.30 tu pun ko kecoh duit tak abis lagi..eheheheheheh

tag lesen memandu

Image
aku telah ditag oleh mama danish sarah (so hutang tag berbaki 3 lagi)

Apakah anda mempunyai lesen memandu? v v v v ada tu...dah buruk dah rupanye..org je lawa lagi..ahahahahahahaha
Bilakah anda mengambil lesen memandu? Tahun 1999 (lama dah kan..patut dah boleh bawak Lori skrg ni)
Berapa lamakah pengalaman memandu anda? 11 tahun
Pengalaman pahit ketika memandu? tahun 2003 time tu aku putus cinta..kereta terpusing 360 darjah, sib baik time tu aku tak jatuh bukit @ curam.....huhhh kalo tak arwah dah aku..tak jumpa la korang di alam maya skrg ni... masa aku bukak mata, (aku dgn kwn opis semasa keje swasta) kawan aku tanya, 'kita dimana ni?' fuhh soklan ....dia ingat kami kat hospital time tu...huhhh cuakkkkkk dah la kete aku drive tu company punye,  sib baik bos dia 'sayang' aku..ahahahah (betul kan izan, bos tu syg aku?)
oh ada lagi.... ada time sebelum tu aku ada eksiden jugak (kan emi dan izan? ehehe) tapi kos nye terpaksa tanggung sendiri..ehehehhee masa ni bawak van abah aku
 Pengalama…

Hari Bumi - Kempen menanam 26 juta pokok serentak di seluruh Malaysia

Image
sempena menyambut Hari Bumi, setiap negeri sedang menjalankan kempen menanam 26 juta pokok serentak di seluruh negeri di Malaysia, so selamat menghijaukan bumi.....

look aku didera...uhuhuhuh mentang2 laki aku xde arini, mu dera aku ek (jejaka yg pegang kayu tu 'sedikit mental' <--sila jgn percaya) mari bercucuk tanam

ini pokok aku..aku dah cop...10 tahun nanti aku cek mula...

selepas acara² tersebut, semua peserta dapat membawa pulang bunga orked...aku dapat 3 pasu...tima kaceh...ehehee

Mari Ke blog saya sekarang tuk dengar TERUS lagu SLEEQ - CUN SAJE

LAGU UNTUK ANDA

atas permintaan kawan2 bloggers yang saya sayangi.....(tanpa anda sapa la saya...ecehhh)....dari semalam sampai pagi ni (selpas program tanam 26juta pokok)

saya cari lagu ni....usaha saya cari kod di simpanan2 buku lama saya....harap anda semua terhibur........

broadband saya ada probs...so mlm2 sy tak leh nak online dah...dah 2 hari...sori guys....

ia akan dimainkan terus dan arini saje berkumandang...harap anda menyukainya...puas hati?

cun saja dari sleeq (Lirik)

sekarang ni rasa seronok dan enjoy plak dgr rentak lagu ni....Lagu ini bukan di radio setiap hari untukmu
Lagu ini tidak perlu kau kembali kepadaku
Lagu ini hanya ingin kau fahami ku sudah teruskan hidupku
Semuanya cun saja

Tak perlu tinggalkan pesanan
Tak perlu buat panggilan
Ku tak perlu lagi kalau kau cuba mintak maaf
Lupakan sahaja
Diriku cun saja

Duduk di rumah seorang saja
Menulis lagu cinta
Menggunakan kisah ini tuk ceritakan

Chorus


Alyph:

Cun hidupku kini cun saja
Sejak kita memang cun semuanya
Sejak pisah itulah permulaannya untukku berhati-hati dgn buaya
Ngap ngap pendirianku tegap
Jumlah kali kita bertengkar memang genap
Untuk aku ke tahap ini silap kita memang patut sama-sama kene sepak pak pak
Tapi bukan niat aku tuk salahkan dirimu
Aku sedar ku juga ada kekuranganku
Tapi kalau bersifat mementingkan diri sendiri untuk kebaikkan bukan kurang ajar itu

Duduk di rumah seorang saja
Mengarang lagu cinta
Dengan mengembalikan kisah kitakan tapi jangan perasan
Ohh..


Walaupun ini bab yang baru ada masa arah …

Banyak BA bantu saya (tu pun tak reti nak bersyukur)

Image
entry last smlm mcm merajuk je kan..ahahahah padahal tak sedar diri..BA byk dah membantu aku... perbezaan smlm 40 penambahan visitor unique berlaku...so tima kasih banyak2 la jejaka BA yg hensem ye..(sib baik ko dah berbini aku dah berlaki..eheheheh) ini entry blog aku yg telah dipublish di blog nye...
dia kata tagline aku pjg..ahahahha owh ye dan dia kata.. "meriah betul 'rumah' dia...aku suka betul arr...kawan-kawan dia pun semua mesra alam...bagi semangat...suke suke...cam ni la kawan-kawan...kan kan?"
wah terharu aku....dan kawan2 tu merujuk sape???? kamu semua la tanpa kamu semua siapa la blog kerdil aku yg tak gelemer ni..ehehehehe thanx kepada semua KAWAN-KAWAN dlm bloglist aku terutamanya, dan tak lupa kepada hUBby, mak abah, anak2 jadi 'pelakon utama' dlm blog ini, sedara mara, adik beradik aku WANI dan ABG DE terutamanye, biras aku ZURA, sepupu aku MUNI, mak ngah, pak ngah, mak teh, pok teh, mak long, kak long, makcik siah, makcik rokiah (eh mcm nama ibu me…

Telah dijelajah oleh Ben Ashaari....

Image
ok ramai dah org dijelajah oleh BA ni.ehehe seme seme makin glamer nampaknye...aku pun udah dijelajah..tp mcm izan tu la dia kata...bukan waktu yg sesuai time (dia dpt time org rehat lama dan pg solat jumaat) dipublishkan entry jelajah tu...aku plak time apa ek?...ermmm takpe la...alasannnnnnnnn..padahal blog ko (aku la tu) tak glamer mana....itu pun BA dah tlg byk kan..

tapi arini en. BA dtg singgah blog aku lagi sebanyak 9 kali ziarah...tq ye BA ....

meriah seperti pg Gatsby Deodorant Fair

Image
pada tarikh yang sama nuff dan gatsby buat event...kami pun kebetulan ada pg event gak
tapi event streamyx TM je....kat mesra mall..kebetulan tarikh tu takde buat apa (actly ada...dpt jemputan kursus untuk khas tuk org yang dah 5 tahun berkahwin anjuran dari yayasan....eehehe mcm kursus membina hubungan perkahwinan yang bahagia la, tapi mcmane nak pg..anak2 sape mau jaga..)

dan pada hari tersebut...aku secara spontan terus la sms kak ain aka mama danish sarah
wah cute nye dia...jeles ai tgk dia cun + badan mcm anak dara

ok ini gambar2 yg sempat di ambil...

pertemuan mama + mama, danish + danish dan sarah + sarah
aku, maisarah, danish dan ain, sarah, danish
ain + sarah (cantik kan dia..live lagi cantik...anak dara dia pun comey tul dgn bertudung)

takut rupanye...huhh


dan thari tu kami sempat la makan2 di pizza..yg bestnye kak ain belanja..wah makan besar kami aritu...tq kak..kalo ada rezeki belanja lagi.ehehehehehhehehe nanti dtg sini sy belanja sata ek....

Perempuan boleh buat 5 Kerja Dalam Satu Masa

pagi tadi semasa aku dgr radio era perbualan aflin shauki dgn dj wanita....mereka berborak tentang topik di atas tu..

sempat aku menjawab dlm hati..benarrrrrrrrrrrrrrr....

korang plak...setuju ke dgn statement tu? itu bukan lah fakta yang sahih  (sbb tak jumpa lagi dimana2 buku) tapi itu adalah pendapat individu..aku rasa pendapat tu ada kebenarannya..itu pendapat aku..sbb aku leh lalui.dan aku rasa kawan2 di luar sana pun sama kan...

betapa hebatnye wanita ini.....contohnye la aku kan, apa aktiviti yang aku boleh buat satu masa...ini contoh ye

kalo di ofis : jawab telefon + menaip + baca outline + sambil2 jeling ke blog + selingan jawab2 komen dan memberi komen di blog kawan2...

kalo di rumah : masak air + goreng2 ikan + masak nasi + sambil basuh pinggan mangkuk + layan anak nak susu la biskut la + tengok tv (eheheehhehe)

ok korang plak...share ar...apa yang korang leh buat dalam satu masa = 5 perkara

Berkenan betul dia dgn jejaka baju kaler Merah

Image
bahaya gak mek aku ni, dgn lelaki ok je, mudah je..kalo dgn pmpuan payah gak dia nak rapat2 gini...nak dukung2 apatah lagi...kecuali dah lama2 skit bergurau senda baru nak...termasuk la makcik2 dia...kecuali aku la...mama dia

gambar pertama...with abg dia..
gambar kedua ..with praktikal student kat sini..


gambar ketiga ...with pegawai aka my kolik yg masih bujang



ish ish sayang, sayang.... masa kecik je ye leh gini..dah besar buat2 la malu skit...awk tu gegirl ye...cekgu taska dah suh jadi ustazah....molek dah tu niat cekgu termasuk niat mama ni ye....ehehehehehe harap2 masa kecik je...aminnnnnnn

Cekgu Taska nak maisara rajin Solat

Image
sempena besday anak2 taska...cikgu telah menghadiahkan telekung tuk si anak dara sy...
agaknye dia nak anak sy rajin solat....amin semoga ye nak comey tak mama??? of cos la comey cayang.......

dia ni jenis rimas kalo pakai2 tudung ke apa...sekejap je nak pakai...lepas tu dah amuk2 nak tanggal..huhhh camne nak jadi ustazah ni sayang....

PERSATUAN MEMPERBAIKI AKHLAK?????????

Image
wah tak sangka aku..mcm2 org buat duit..mcm2 org bizness...

pusat memperbaiki akhlak pun leh wujud...ehehee...bagus betul niat itu....ni kedai cina...
maybe kalo tuk islamik pun ada gak...kelas membina semangat ke,kelas bina insan ke....kelas fardun ain ke...lebih kurang jugak la kan?

kedai ni di tepi bengkel kereta di area taman cukai utama...

terkezut gak mula2 baca papan tanda.....

aku rasa aku nak try daftar masuk la... ehehehe nak perbaiki mutu akhlak aku yg kadang2 kurang sopan ni... ada sape mau join aku?

GATHERING PANTAI TIMUR

STICKY MODE - MAY

tarikh : MEI atau JUN
tempat : CHERATING atau MONICA BAY KEMAMAN
bayaran : RM20-30 /family (ini cadangan)
MAKLUMAT LANJUT BOLEH DI DAPATI DI SINI

Blogger We Care :Dia hanya minta Bantuan Sekeping Doa je..bukan wang ringgit

salam kawan2...

masa aku duk jalan2 di pagi yg henin ni (3.10 am, kul bape la aku bangun ni sok)

aku terpaku satu coretan ni yg memerlukan bantuan....

panjang coretan nya...

dia ada forwardkan emel dan minta dipanjangkan...

terharu aku kali ni...penulis tidak memohon bantuan wang ringgit (maybe dia org senang kot) tapi dia mohon kita sama2 doakan untuk anak2nya...owhhhhhh terkesima aku

mmg 2-3 round aku tgk...ada ke dia letak nombor bank...mmg takde...

insyaAllah kami sama2 akan doakan untuk anak mu.

klik sini tuk bacaan lanjut tentang kelahiran anak nya dan keadaannya sekarang.

quote dari luahan hati seorang ibu:

Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan. Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatan…

"MY SWEET APRIL'S GIVEAWAY"

Image
Syarat-syarat adalah seperti berikut:
* Nak follow blog ini boleh.. kalau tak nak pun tak apa... ikut suka la... :) (baik kan?? baik kan?? ) heheh
* Harus mengglamerkan banner di atas ni.. di SIDE dan di ENTRY masing-masing.. dengan tajuk "MY SWEET APRIL'S GIVEAWAY"
* ADD link BLOG INI di BLOG LIST anda semua... (kalau tak add.. nanti tak tau la.. apdet latest mengenai Giveaway ni kan?? kukuh tak alasan?? hehhe)
* Sila Tinggalkan LINK ENTRY anda di COMMENT BOX INI... tinggal kat SHOUTBOX.. tak dilayan yeee...
* Dannnnn.. Sila buat STICKY MODE ye.. senang nak semak.. tq.. tq..
ITU SAHAJA SYARATNYA.. TAK PERLU UNTUK BAGI KOMEN ATAU CADANGAN... MUDAH KAN??
Hadiah bagi blogger yang bertuah.. yang mana akan dicabut oleh Abang Long Aqeef...(wah dah dpt pangkat abg long ye aqeef)
Sorang pemenang sahaja ya...
Akan berpeluang memilih mana mana kain ela yang berkenan di matanya yang berharga RM35 sepasang.. TARIKH TUTUP ADALAH PADA 31 APRIL 2010 JOM JOIN KAWAN2....GIVEAWAY INI DIANJURKAN O…

Jelajah Blog Ibu Oleh Ben Ashaari

Image
wah mmg nampak gayanye ramai tul dah buat entry ni mcm kerugian plak kalo aku tak selit2kan sekali..manala tau ada rezeki sbb tu aku brsungguh cari cat rumah baru, nak jemput tetamu dtg bertandang kena la hias2 skit maaflah pokok dah kering, musim panas skit skrg ni, tu yg try tanam pokok2 hijau plak.. ok tak rumah baru ni? (header tu mmg putih lagi, nti akan ditukarkan oleh sahabat sy)
oh ye abg ben (dan dan tuko pangey dia abg..ntah2 baya adik2) aritu ai ada buat entry ttg yu jugak tau..ehehehe maap la kalo ai tak mintak permission u... http://mdm7781.blogspot.com/2010/04/malu-plak-kalo-blog-kerdil-ni-diterjah.html

APA YANG PERLU ANDA saya BUAT IALAH ;



1 ) HEADER blog BEN ASHAARI

tu ada dah tu kan abg ben hencem mcm jimmy ni
(abg MM yu jgn terasa ye, yu tetap hencem di hati ai, eh ketiga hencem selepas danish dan abah)

2) linkkan ke entri ini ..

owh baiklah ANDA BOLEH SINGGAH KE BLOG BELIAU SILA KLIK

3) cerita serba sedikit mengenai blog anda ... itu akan membantu promosi blog anda ..

blog mdm778…

KONTEST PANDANGLAH LIHATLAH

Image
"Puteri Mama Sarah Sedang Memandang MAMA dan PAPA dia. (fuhh lega dpt teka setlah aku bertapa dan jumpa 7 org bomoh..eheheh)
1. Buat satu n3 mengenai kontest ini. Tajuk n3 anda mestilah menggunakan tajuk ini "KONTEST PANDANGLAH LIHATLAH".
2. Dalam n3 tersebut, upload pict. di atas.
3. Di bawah pict. tersebut, masukkan ayat ini "Puteri Mama Sarah Sedang Memandang ........................".
4. Apa yang perlu anda lakukan ialah, meneka apa yang sedang dipandang oleh little Sarah. Masukkan jawapan anda dalam ayat pada syarat no.3 . Hanya satu jawapan sahaja diperlukan dan setiap peserta hanya diberi peluang untuk meneka sekali sahaja.
5. Diwajibkan menjadi follower blog ini. Masukkan link blog ini kedalam bloglist anda supaya anda tidak ketinggalan update terkini kami.
6. Tampal banner kontest di sedebar masing-masing dan linkkan ke n3 ini. (Banner boleh didapati di kiri sidebar blog ini).
7. Sila tinggalkan link anda pada comment box n3 ini untuk semakan penyertaan…

RAHSIA SOLAT DI AWAL WAKTU..

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi.

Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.

Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu.


Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada taha…

Roadshow again

wah kali ni aku tak cukup kaki dan tangan dah ni...
dah la roadshow ke satu je lagi negeri akan tiba..bulan Mei..
aku ni jadi ajk tuk bahagian jemputan, so sebelum event mmg la sibuk..sbb nak menjemput dan mengesahkan kehadiran lagi...uwaaaaaaa

nampaknye kena keje time cuti tapi tak leh claim OT la gini gaya...

2 pembantu praktikal arini sudah tamat sesi praktikal..

kira² nya aku ni mentor derang la..ahahah dan mereka protege aku...erk..gitu ke?

mereka student dari UiTM, course teknologi pejabat...kiranye mcm junior la...

so babai ye adik² ☻..nanti keje rajin²...jgn main blog ye...

ok mlm2 nanti ai singgah blog uols ye..balas kunjungan...bawak buah tangan bagai mlm ni..

sori...ada yg sempat reply komen, sempat la...mlm nanti ai sambung keje kunjungan....

PERKONGSIAN ILMU : kelas piano

Image
ok adik2 kita teruskan sesi pembelajaran kita bermain piano

ok kita mulakan meletakkan jari di atas keyboar... adik2 ingat jari mana aritu..
ok di bawah adalah gambar kedudukan jari kanan anda ye di C POSITION (c position ni kira tgh2 piano ar..mcmana nak tau tgh piano tu? senang saje...ada penunjuk aras nanti ye)

ok setelah jari dah cuba2 letak di atas keyboard...anda try la main not di bawah ye..senang saje kan?

ok kita teruskan pembelajaran sekiranya anda sudah selesa dan 5 jari kanan anda ye adik2...
anda boleh mencuba bermain piano di organ atau keyboard biasa tu je... murah je ye adik2...paling murah dlm RM150 ke atas...
nak beli piano ni mahal sgt (kalo ikut kemampuan aku ni la, mmg aku tak mampu, RM5k ke atas tu, RM5k tu pun 2nd hand kot) so aku belajar je la di keyboard..uhuhuhu tu je akak mampu....
nanti kalo sudah boleh main C positon ni, akak bagi not tuk lagu hepi besday
pis

oh My Hero (tajuk mcm pijot pernah buat je)

Image
lama mama mdm tak publish gambo anak2 kan..ehehe nanti kalo mama mdm ni dah start tayang gambo anak.. mula la berhari2 gambo anak2 je... lepas mdm1, mdm2 plak bila pk hal anak2 ni kang mula la aku start enjin cite hal 'buat anak plak kang'... bahaya tu ehehhee
dia la hero aku selalu puji aku, sayang aku tanpa jemu 'MAMA CANTIK BANYAK' 'SAYANG MAMA BANYAK' thanx dear...jgn masa kecik je ye syg



skrg ni MDM1 ni dah beso..agak nakal skit...ehehe penat mama
bila mama tgk gambo masa kecik2..tersentuh hati mama....rasa rindu saat di kala bayi seorang baby yg manja...lentok....
(time ni lantai masih mampu lagi licin dan bermop hari2..ehehe) muka pun nampak tak nakal lagi..
v v v v gambar ni lagi la...sampai saat ni mama rasa tak jemu2 tgk... manja yakmat..terlentok kat anak dara org...ehehe sib baik la jurukamera time tu mak budak ni.. kalo idak disaman nye mdm1 sbb melentok di bahu anak dara nye...


pesanan buat wahida putrajaya, wahida....ko ada singgah sini tak? ke lupa lagi link aku ehehehee…

PERKONGSIAN ILMU : ilmu Jari

Image
aritu ada la sorang adik tu sound2 kat akak ni... mintak share ilmu piano kan... bukan akak ni takmo ajar...tapi mende susah kalo ajar disini..lain la akak ni expert... (arini aku akan sharekan memandangkan masih dlm mood kelas piano mlm tadi) ha kepada adik tu, ko bila plak nak buat entry ttg gitar...share la dik oi
ok untuk permulaan...akak nak ajar kiraan jari ye adik2...
kalo selama ini anda mengira jari dari 1 - 10 dari kanan ke kiri/kiri ke kanan skrg untuk pelajari main piano kiraan jari adalah seperti berikut..(klik gambar tuk pembesaran) takde jari no. 6 - 10 ye adik2
anda boleh mulakan mengajar anak anda berusia 3 tahun ke atas dgn kiraan di bawah (sekiranya nak ajar main piano la) sebab sy tgk budak yg 5 tahun belajar piano di kelas sama, start belajar jari2 dulu..dah hafal baru cikgu piano letakkan jari2 atas keyboard
 arini setakat itu sahaja....ilmu jari... sekiran dah hafal akan sy teruskan sesi pembelajaran (jgn rasa leh hafal senang ye..ehehe sbb bila 1st time nak main tu terabur …

MEWAH TULIS BLOG????

bukan aku ye mewah2 tu..aku ni tak merasa lagi sesen pun duit nuff..uhuhuhu bila leh dpt ni abg nuff hencem wei.... ni berita arini kat laman utama page depan tu...ada tulis Mewah Tulis Blog..terpampam gambar mak merah yu know...

Kakak Merah Masuk Harian Metro, ( http://redmummy.com/ )
rasa nye kakak merah ni dah masuk metro sebanyak 2 kali kot...ehhee suka2 hati aku je kan pangey dia kakak merah..dia bahasakan dia RM = redmummy....tapi dia dah pesan kalo rasa2 perasan muda dari dia bleh pangey dia kak red....lagipun dia ni mmg senior aku pun (dan dan tu gak ko ngaku senior ko ek) eh betul dia mmg my senior itm jengka...DSS lagi...bukan diploma syok sendiri tau..diploma secretary science.....kalo kat poli di pangey DSK..sama je maksudnye...

ok kat situ ada penulis harian metro quote dari kata2 redmummy

'Paling penting menjadi penulis blog tegar perlu mendapat restu suami, ini kerana banyak masa dihabiskan di hadapan komputer. Jadi jika suami memahami, segalanya akan menjadi mudah'

ramai yg ziarah blog ini kerana setiausaha dan payudara????????

Image
wutttt????

korang tgk la ni...bukti kat bawah..ramai tul yg dtg ke sini (by search google or yahoo kot) cari tentang setiausaha n27 tu dan petua menenggang kan payudara....arkkk

uhuhuhuhuhuhuhu terkesima aku...actly dah lama perasan...tapi baru nak buat printscreen bila ia berterusan...


yg ni LAST MONTH

yg ni LAST WEEK

yg ni THIS WEEK
klik gambo untuk pembesaran payudara ops sori tertaip plak...sib baik boleh strikethrough dengan mudah....